top of page

Столичани достойно почетоха паметта на св. великомъченик Мина



На 11 ноември Православната църка почита паметта на св. великомъченик Мина Египетски.

Неговата памет се отбелязва с особено уважение, почит и преклонение от нашия благочестив народ.

Той се е утвърдил като закрилник на православното семейство и винаги е бърз помощник на всички в нужда.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, с Архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Обрадовския манастир, носещ името на св. Мина, почете своя патрон и небесен покровител.

В светата Литургия съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, иконом Борис Петров, изпълняващ длъжността игумен на светата обител, иконом Лазар Георгиев, свещеник Пламен Николов, протодякон Иван Петков, дякон Никола Чочев и дякон Алексий Мулачки.

Клиросното пение изпълниха столични псалти, воглаве с г-н д-р Андрей Касабов и адв. Светослав Цеков.

Манастирските двори и храм бяха преизпълнени с вярващ народ, които бе дошъл да отдаде дължимото поклонение и любов към св. Мина и засвидетелствайки своята привързаност към него, да почерпят благодатен пример и да вървят достойно по духовния път.

След тържественото богослужение, отслужено в манастирския храм „Св. Николай“, на двора на манастира, по стародавна традиция, бе отслужен празничен водосвет и всички присъстващи бяха поръсени със светена вода, за здраве и благословение.

Бе осветен и празничен курбан, от който всички присъстващи бяха нагостени и изпратени с мир.

Празникът на св. Мина и Светата обител бяха уважени от столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова, районният кмет инж. Тодор Кръстев, както и представители на Министерство на вътрешните работи. На празника присъстваха и жени от ПП ГЕРБ, заедно с г-жа Екатерина Йорданова, председател на организацията.

Празникът на св. Мина в Обрадовската света обител се отбелязва тържествено, многолюдно и благодатно и е място, на което вярващите намират истинска утеха и подкрепа в своите нужди и прошения.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page