top of page

Столичният катедрален храм „Св. Неделя“ почете Входа Господен в Йерусалим с архиерейска св. ЛитургияНа 12 април тази година Православната Църква отбелязва празника Неделя Вайа – Вход Господен в Йерусалим, известен у нас и като Връбница, Цветница.

По този повод с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ в столицата.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит,  в съслужение с иконом Кирил Попов и иконом Николай Цурев от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и дяконите Петър Славов и Юлиян Периклиев.

Църковните песнопения изпълни гл. ас. д-р Стоян Малинов, а множество християни съучастваха молитвено в Божия дом, спазвайки приетите предпазни мерки.

По време на светата Литургия бе извършено и пострижение на Божия раб Бехнам – Емануил за четец и певец на Българската православна църква.

С празнично слово иконом Кирил Попов припомни за Евангелското събитие на Входа Господен в Йерусалим, поздрави всички присъстващи в храма и им пожела, въпреки че тази година не се раздават върбови клонки, те „да не увяхват вътре в нас и да не заспиват светлите чувства, с които ние посрещаме Иисуса Христа… Върбовите клонки символизират знамената на победата над злото в света.“

В края на богослужението Епископ Поликарп благослови духовниците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като призова християните: „Нека позволим Господ Иисус Христос да влезе в нашите сърца, да направи достоен Божествен вход във всеки един от нас и да ни изпълни с всяко духовно благо, със своето смирение и послушание; да ни изпълни с мир, любов и единство.“ Викарият на Софийския митрополит припомни и думите на св. ап. Павел от Свещеното Писание: „За чисти всичко е чисто, а за осквернени и неверни няма нищо чисто“ (Тит 1:15), като поясни: „Нека във вярата, в помислите си, в живота и делата си да се стремим да бъдем чисти, за да бъде и всичко около нас чисто.“

Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page