top of page

Столичният храм „Свето Благовещение“ тържествено отбеляза храмовия си празник



На 25 март, денят в който Православната Църква радостно отбелязва празника Благовещение, за трета поредна година столичният храм „Свето Благовещение“, в столичния квартал „Дружба 2“, отбеляза своя храмов празник.

В чест на Богородичния празник бе отслужена тържествена света Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Светия Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол. Това е и първата литургия на митрополит Григорий в София, в качеството му на Софийски митрополит. Заедно с него в празничното богослужение взеха участие Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Емилиян Костадинов, предстоятел на тържествуващия храм, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храм „Св. Параскева“, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, ставрофорен иконом Гоце Христов, ставрофорен иконом Антоний Алексиев, иконом Стилиян Табаков, иконом Костадин Тренев, иконом Петър Славов, протойерей Димитър Кутлев, свещеник Тома Попов от храмовото духовенство, както и четирима дякони: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Кирил Попов, дякон Филип Стойчев.

Празничните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци, ръководени от д-р Светослав Цеков. Множество богомолен народ се събра и заедно с духовенството отправи молитви към Господа и Божията Майка. По време на богослужбата бе постриган за четец и певец седемнайсетгодишния Мариян Александров от София, които е изявил желание да помага на храмовите свещеници.

Празникът в кв. „Дружба 2“ бе уважен от кмета на район Искър Ясен Русев и кметски служители.

В края на светата Литургия митрополит Григорий отличи с офикия „протойерей“ свещеник Тома Попов от храмовото духовенство.

Синодалният архиерей се обърна към църковното събрание и отбеляза, че си спомня за този вече благолепен храм от първата копка, направена при започването на строежа му. Той изрази своята радост от неговото завършване, освещаване и превръщането му прекрасен дом Божий, където всеки може да потърси утеха при Света Богородица и да проси Нейната закрила.

„Благовещение е празника, на който Архангел Гавраил благовестил на Света Богородица, че ще стане майка на Спасителя на човешкия род. Не случайно тропарът на днешния ден започва с думите, че “днес е начало на нашето спасение”, а това е именно Благовещението. Защото не случайно, когато благовестеше Архангел Гавраил, именно тогава се извърши тази велика тайна – Бог се въплъти, за да живее сред човеците, и с благовестието и въплъщението Си, започва спасителното дело на Иисус Христос. С Неговата жертва ние отново ставаме чеда Божии, за нас отново се отваря райската врата, за да може всеки със своите подвизи, дела и добродетели, най-вече да бъде наследник на вечния живот и да се наслаждава на тази вечна и блажена радост в Царството небесно.

Днес сме се събрали в храма на съборна молитва към Всеподателя Бога, Който се въплъщава за спасението на човешкия род, да прославим подобаващо Майката Божия, която ще роди Този, Който е Спасител на света. Нека се зарадваме в днешния ден, нека да тържествуваме духовно всички, да се поздравим с този светъл празник и истински да го отпразнуваме! Да не бъдем суеверни, а да бъдем най-вече в храма Господен, и тук да отправим своите молитви към Бога и Майката Божия“ – каза в словото си митрополит Григорий.

Той благодари на духовенството, певците, на отец Емилиян и църковното настоятелство, поздрави новия протойерей, както всички присъстващи на празничното събитие и даде своя архиерейски благослов. От своя страна предстоятелят на храма благодари с топли думи на Наместник-председателя на Светия Синод и му поднесе красив букет цветя.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Високомогилски 

bottom of page