top of page

Столичният храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ отбеляза своя храмов празник



На 30 ноември Православната църква чества паметта на св. апостол Андрей Първозвани.

По този повод в столичния храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ бе отслужена тържествена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Литургията оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, йеромонах Пимен, иконом Стилиян Табаков, предстоятел на празнуващия храм, ставрофорен иконом Кирил Дидов, протойерей Дилян Цветков, протойерей Стоян Димитров, свещеник Иван Иванов, свещеник Иван Генчев, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

Клиросът бе изпълнен с църковни столични певци, ръководени от г-н д-р Андрей Касабов, които със сладкопение огласиха молитвените последования и възрадваха вярващите, издигайки сърцата им към Бога.

След светата Литургия епископ Поликарп прочете нарочно обръщение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит по повод празника. В словото си, Негово Светейшество наставлява: „Животът на свети Андрей Първозвани и на всички Христови апостоли са пример, благословение и призвание за всички нас, които Господ също всеки ден събира в Своята Църква, за да направи и от нас ловци на човеци – във времето и на местата, където Той ни е поставил. Делото на апостолството е призвание за всички нас, независимо от положението ни в обществото, от нашите занятия, умения и таланти. Всички ние сме Христови апостоли, по примера на Първозвания Андрей, призвани с живота, словата и делата си да бъдем вестители на „благоприятната Господня година“ (Лука 4:19).

Като възпяваме и прославяме подвига на свети Андрей, ние се утвърждаваме в Спасителя, като повикани от Него и именуващи се с Неговото свято име, проповядващи и очакващи обещаното спасение и вечен живот.“

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да пребъдат под покрова на св. Андрей израствайки и утвърждавайки се в добродетел пред Бога.

Специален поздрав по случай имения им ден, епископ Поликарп поднесе към г-н д-р Андрей Касабов, протопсалт и служител при Софийска света митрополия, както и малкия четец Адриан Николов. Той им пожела здраве, преуспяване във всяко добро и полезно дело, мир и любов.

Поздрав към архиерея от името на всички присъстващи в храма, произнесе иконом Стилиян Табаков, който благодари за посещението, както и за грижите, които Митрополията полага за въздигането на енорията.

Епископ Поликарп раздаде анафората и поздрави лично всички присъстващи на празника, а преди това освети празнично коливо за здравето и благословението на присъстващите.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page