top of page

Столичният храм „Св. апли. Петър и Павел“ посрещна своя зимен празник с архиерейска св. ЛитургияНа 16 януари Православната Църква почита честните вериги и страдалческия подвиг на светия първовърховен апостол Петър.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит в столичния храм „Св. ап. Петър и Павел“ - кв. Разсадника бе отслужена архиерейска света Литургия.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храма „Св. ап. Петър и Павел“, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне“, протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. Андрей Първозваний“, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. пр. Илия“, протойерей Стоян Димитров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Драгичево, свещеник Христо Пашов, свещеник Костадин Тренев, свещеник Арсений Каньов, както и шестима дякони, ръководени от дякон Петър Славов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите клиросни певци, за допълнят духовната радост на събралите се на богослужението християни.

В проповедта си епископ Поликарп поздрави вярващите с храмовия празник и отправи благослов до духовенството, певците и изпълнението на от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. След като припомни основни моменти от делото и страданията в Христа на първовърховния св. апостол Петър, викарият на Софийския митрополит пожела на всички християни: „По молитвите на св. ап. Петър да станем и ние духовни камъни на своето място в подражание на Спасителя и в утвърждаване на Неговото слово, добродетели и заповеди в нашия живот, а и в живота на нашата църква и народ.“

Предстоятелят на храма ставр. иконом Кирил Дидов благодари от името на църковното настоятелство и от свое име на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и на Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп за споделените слова и съвместното молитвено богослужение.

След светата Литургия бе извършен и водосвет, за здраве и спасение на богомолния народ.


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page