top of page

Столичният храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ отбеляза 50 години от своето освещаване

Актуализирано: 11.10.2021 г.



На 10 октомври – Трета неделя след неделя подир Въздвижение, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, тържествено бе отбелязан юбилеят от освещаването на столичния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“.

Петдесет годишнината от освещаването на храма бе отбелязана с тържествена Архиерейска света Литургия, която бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, архимандрит Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Михаил Михайлов, протойерей Радосвет Станев, протойерей Николай Начев, от храмовото духовенство, йеромонах Гавриил, йеромонах Натанаил, дяконите Йоан Кръстителски, Иван Димитров, Алексий Мулачки и Никола Чочев.

По време на светата Литургия бяха извършени две ръкоположения. За презвитер бе ръкоположен дякон Иван Димитров, а за йеродякон, монах Михаил, брат на Осеновлашкия манастир.

Църковните песнопения на утренята бяха изпълнени от клиросни певци, а светата Литургия от смесения хор при храма.

След тържественото богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори върху неделното евангелска четиво. Той припомни евангелското повествование за възкресяването сина на наинската вдовица и подчерта победата над смъртта на Господ Иисус Христос, както и за Неговата сила, мощ, величие, безгранично милосърдие и истинска любов проявена към човеците. Той припомни, че Господ благоволи към всеки човек, помага и го подкрепя дори и той да не иска помощ от Него. Този пример вижда всеки от тази дивна среща, на радващи се с Христос и тъгуващи с вдовицата. Бог възкресява сина без да е молен и двете шествия се превръщат в едно тържествуващо шествие, което тържествува над смъртта.

Той припомни, също така, че храмът е осветен на 10 октомври 1971 г. от блаженопочиналия Левкийски епископ Партений, викарий на Софийския митрополит.

Празникът в светия храм продължи с освещаването на новия енорийски център, който се намира в двора на храма. Сградата бе ремонтирана и буквално от руина се превърна в уютен духовен дом, в който децата от енорията, вярващите и гостите ще намират духовна утеха, блага дума и проповед от страна на свещенството.

От името на духовенството, църковното настоятелство и верния народ, думи на благодарност към епископа, поднесе иконом Антоний Алексиев. Той му благодари за това, че зарадва със своето присъствие и служение вярващите, както и за това, че се включи в радостта на енорията по отбелязването на юбилея от освещаването на храма и освещаването на Енорийския център.

За всички присъстващи бе организирана празнична почерпка.


bottom of page