top of page

Столичният храм "Св. св. Кирил и Методий" тържествено отбеляза храмовия си празникНа 11 май св. Църква празнува паметта на св. равноапостолни братя Кирил и Методий - учители и просветители Славянобългарски. 

По този повод в посветения на тях столичен храм на ул. "Г. Вашингтон" № 47, бе отслужена Архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с викарния епископ  участие взеха архимандрит Евтимий от храмовото духовенство, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Николай Николов, ставр. ик. Василий Сарян, ик. Николай Георгиев, началник отдел "Връзки с обществеността" към Светия Синод, протойерей Серафим Петров, свещеник Георги Иванов, свещеник Костадин Тренев и шестима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени от настоящи и бивши ученици от школата за източно-църковно пеене към храм „Св. св. Кирил и Методий“, ръководени от г-н Живко Желязков,

В началото на Литургията еп. Поликарп пострига за четец, певец и свещоносец двама благочестиви мъже от енорията - Георги и Анжело, които ще помагат на храмовите духовници в богослуженията.

В края на светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе слово, в което припомни на вярващите живота на светите равноапостолни братя Методий и Кирил и призова  християните да благодарят на Бога, че е удостоил българския род с такива велики молитвеници и и деятели на Христовата нива, от които можем да се вдъхновяваме и поощряваме в духовния път към постигане на Христовия живот.

Епископ Поликарп поздрави предстоятеля на храма ставр. ик. Александър Георгиев и духовенството като ги поощри да продължат храмовата иконопис и с нея успешно да завършат особено изящното благолепие на храма.

Владиката поздрави и всички именници като им отправи благопожелания за здраве, радост и мир от името на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Поздрав и думи на благодарност към Софийския митрополит, към епископ Поликарп и всички вярващи, уважили храмовия празник отправи отец Александър, който поднесе на владиката красив букет цветя.

След тържественото празнично Многолетствие викирият лично раздаде нафора на десетките вярващи, които бяха дошли с искрена радост и вяра да почетат св. равноапостолни братя Кирил и Методий.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page