top of page

Съборна архиерейска вечерня с Богородичен канон в храм „Рождество Богородично“, кв. „Лагера“



На 11 август бе отслужена поредната съборна вечерня в София – този път в храм „Рождество Богородично“ в кв. „Лагера“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечернята бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Илиян Алексиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. Андрей Първозвани“, протойерей Радослав Трайков, предстоятел на храм „Успение Богородично“ на пл. „Ручей“, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на столичния храм „Св. прор. Илия“, протойерей Костадин Тренев и свещеник Спас Рангелов от храмовото духовенство, свещеник Петко Дишков, както и йеродякон Вартоломей, дякон Любомир Тасев и дякон Алексий Мулачки.

С църковни песнопения огласиха вечернята софийски храмови певци, ръководени от Светослав Цеков. Заедно с духовенството те изпълниха Богородичния канон на български език в метрична форма според светоотеческите образци и по музикалната адаптация на ставрофорен иконом Кирил Дидов.

За вечернята в храма бе донесена от Църногорския манастир благоукрасена икона на Св. Богородица „Вратарница“, препис на чудотворната икона от Иверския манастир на Света Гора.

Множество християни присъстваха молитвено на службата и се поклониха на Божията Майка.

В края на вечернята епископ Поликарп се обърна към всички присъстващи с благо слово за Св. Богородица и призова християните: „Нека ѝ направим духовен дар не само с присъствие в храма, не само със слушане на молитвите, които се пеят в храма… Да бъдем човеколюбиви, да бъдем снизходителни към нашите ближни, брат, сестра, и без да гледаме на лице и облекло да се стремим да помогнем на всеки в неговата немощ, да го подкрепим по пътя към Царството небесно – по пътя, който изгражда човека и го прави Христов“.

Владиката поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, а о. Илиян изрази своята и на всички присъстващи духовна радост от съборната богослужба, като му поднесе цветя и думи на благодарност.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page