top of page

Съборна вечерня и Богородичен канон в столичния храм „Успение Богородично“ на пл. „Ручей“На 9 август вечерта за пореден път в София бе отслужен съборно Молебният канон на Св. Богородица – този път в храм „Успение Богородично“ на пл. „Ручей“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит архиерейската вечерня в храма бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, протойерей Радослав Трайков, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в кв. Княжево, протойерей Костадин Тренев и енорийските духовници протойерей Йордан Илиев и свещеник Иван Генчев, както и йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Софийски псалти и храмови певци огласиха вечернята с църковни песнопения, а заедно с духовенството те изпълниха Богородичния канон на български език.

За службата в храма бе донесена благоукрасена икона на Св. Богородица - „Вратарница“, препис на чудотворната икона от Иверския манастир на Света Гора.

Мнозина християни се бяха събрали в столичния храм да споделят молитвата си към Божията Майка и да се поклонят на Нейния образ.

В края на службата епископ Поликарп се обърна към всички присъстващи със слово за Св. Богородица, като обърна внимание на Нейното послушание: „Тя стана Майка на невместимия Бог и беше послушна до последния си дъх на Божията воля, на Своя Син, на апостолите, на онези, които бяха до Нея и се грижиха в старините за Нея. Това послушание към Бога и човеците Тя днес ни казва, че е завещала като пример за всеки един от нас“.

Владиката благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, а о. Радослав изказа благодарност от името на енорията и на всички присъстващи към предстоятеля на Българската православна църква чрез неговия викарий, като изрази и радостта си от съвместната молитва.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


Comentários


bottom of page