top of page

Със заупокойна молитва бяха почетени всички паднали по бойните полета български войниНа 6 ноември, преди Архангеловден, когато Православната църква си спомня за всички починали и се моли за тяхно упокоение, бяха почетени всички войни паднали по бойните полета за свободата на нашата вяра и Отечество.

По традиция, на Военния мавзолей–костница в София, бе отслужена панихида за падналите български войни.

Панихидата, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий протодякон Иван Петков. Заупокойната молитва бе възпълнена с умилителното пение на църковни певци от хора при митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“, с диригент протопсалт Георги Миков.

Панихидата, организирана от Министерството на отбраната на Р България, в памет на българските войни, паднали по бойните полета за свободата на нашата вяра и Отечество, бе уважена от г-н Румен Радев, президент на Р България и върховен главнокомандуващ въоръжените сили на България, както и от представители на българското войнство и различни организации.

След панихидата епископ Поликарп се помоли за упокоението на българските войни и сподели, че тяхната героичност, мъжественост и доблест трябва да бъдат пример за днешните граждани и чеда на Майка България.

Всички присъстващи се поклониха в костницата на загиналите войни, както и запалиха свещ в храма на Костницата „Св. вмчк Георги Победоносен“.

За всички починали архиереи, иереи, дякони, монаси и благочестиви християни, епископ Поликарп и придружаващите го духовници отслужиха заупокойна молитва на Свещеническия парцел на Централни Софийски гробища.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


コメント


bottom of page