top of page

Със света Литургия и свещеническо опело бе изпратен ставрофорен иконом Цанко ТотевС благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на 27 октомври бе изпратен, преставилия се пред Господа на 25 октомври, ставрофорен иконом Цанко Тотев.

В храм „Св. Атанасий“ в с. Горни Лозен, бе отслужена заупокойна света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, протойерей Георги Райчев, свещеник Сергий Павлов, свещеник Георги Марков, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

След Литургията бе отслужена заупокойна молитва и извършено последованието на свещеническото опело.

Опелото бе оглавено от Белоградчишкия епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Лазар Георгиев, протойерей Петър Калчев, протойерей Георги Райчев, свещеник Сергий Павлов, свещеник Георги Марков, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев. На опелото присъстваха и духовници от други епархии, както и множество народ, дошли, за да изпратят своя духовен отец и приятел.

След заупокойната молитва епископ Поликарп изказа съболезнование към роднините, духовенството и верния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и се помоли Бог, по Своята велика милост да упокои отец Цанко и да го всели в Своето небесно царство.

По традиция покойникът бе внесен в светия олтар и погребан в двора на построения от него храм „Св. Атанасий“.


Снимки: протойерей Костадин ТреневБиографичен очерк:


Ставрофорен иконом Цанко Александров Тотев е роден на 2 април 1930 г. в с. Горни Лозен от православните родители Александър и Стоена.

Завършва основно и прогимназиално образование в с. Горни Лозен, а средното си образование в гр. Пловдив. През 1985 г. записва Духовната академия „Св. Климент Охридски“.

Отец Цанко сключва брак със Златка Цветкова Тотева, раждат им се две деца: Снежана и Асен.

От 1954 до 1981 г., преди да встъпи в свещеническо служение той работи като градинар.

Поради духовни заложби, силна вяра, любов по Бога и Църквата, той е ръкоположен за дякон на 2 май 1981 г. от Левкийския епископ Партений, в храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. София, а на 3 май 1981 г. от епископ Партений е ръкоположен за свещеник в манастира „Седемте престола“, край с. Осеновлаг.

От Софийския митрополит и Български патриарх Максим е отличен с офикия протойерей на 29 юни 1997 г. На 10 февруари 2009 г. от Знеполския епископ Йоан е офикиран за иконом, а на 18 януари 2019 г., от Белоградчишки епископ Поликарп е отличен с офикията ставрофорен иконом.

Отец Цанко служи, от деня на своето ръкоположение като ефимерий в Драгалевския манастир „Успение Богородично“ и храм „Св. Троица“ втора енория при селото.

От 1 октомври 1996 г. е празничен свещеник в енорията на с. Горни Лозен, при храм „Св. Николай“, също така от 8 октомври 1996 г. за кратко е назначен и за свещеник на с. Долни Лозен, при храм „Св. Георги“. При различни трудни ситуации в енорията, той е натоварван с грижа за вярващите.

Отец Цанко е освободен от енорийски задължения по негола молба на 22 май 2020 г. През 2020 г. той навърши 90-годишна възраст и 40 години свещеническо служение.

コメント


bottom of page