top of page

С архиерейска вечерня митрополитският храм „Св. Марина“ посрещна празника на мъченицата



Храмът в двора на Софийската света митрополия е построен на мястото на старинен храм и е посветен на св. великомъченица Марина Антиохийска, която пострадала за Христа през IV век.

На 16 юли, в навечерието на храмовия празник, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска вечерня в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“. Службата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, както и протодякон Иван Петков.

За църковните песнопения се погрижиха протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св прор. Илия“ в кв. „Княжево“, Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, Светослав Цеков и певци от хора „Св. Наум Охридски“.

Благолепният и вече напълно благоукрасен със стенописи храм бе изпълнен с богомолен народ за празничната вечерня.

Отслужен бе и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на всички присъстващи.

В края на вечернята епископ Поликарп отправи благослов и поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката разказа за дивния подвиг на светата Христова мъченица и сподели радостта си, че стенописите на храма са завършени напълно и сега той е „благоукрасен и въздигнат в такова благолепие, за да ни посреща особено на деня на светата великомъченица с красота, с блясък, с духовно озарение, та пристъпвайки прага да се чувстваме като на небето, като в Царството небесно, под прегръдката и покрова на св. вмчца Марина“.

В словото си епископ Поликарп също така насърчи християните „да подражаваме на св. Марина в доброто и полезното, в нейната силна вяра, в нейното постоянство при изповядването на Христа Бога пред езичниците. Да ѝ подражаваме най-вече в нейната любов, с която утвърди пред езичниците своята вяра и Бог я възнагради, като още преди да пострада видя множество езичници, които прославиха Бога и изповядаха – Велик е Богът на Марина славна“.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page