top of page

С архиерейска Литургия жителите на с. Студена отбелязаха Архангеловден



На 7 ноември, 7 Неделя след неделя подир Въздвижение, в навечерието на Архангеловден, в пернишкото с. Студена, бе отслужена архиерейска света Литургия, която бе оглавена с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Архиерейското посещение бе във връзка с отбелязването на храмовия празник на централната църква на селото „Св. Архистратиг Михаил“.

В близо сто и осемдесетгодишния храм, посветен на светия Божии Архистратиг, с епископа съслужиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, протойерей Людмил Димитров, предстоятел на храм „Св. Йоан Рилски“, гр. Перник, свещеник Илия Христов, предстоятел на храм „Св. пр. Йеремия“, с. Рударци, свещеник Марио Михов, предстоятел на празнуващия храм, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

Клиросното пение бе оглавено от църковни певци, както от столицата, така и от региона, които със сладкопение изпълниха църковните песнопения на утренята и на светата Литургия.

Светата Литургия бе уважена и от г-жа Радослава Ангелова, кмет на с. Студена.

След светата Литургия епископ Поликарп се обърна с благо слово към присъстващите християни и говорейки върху евангелското неделно четиво, подтикна присъстващите да подражават на вярата на Иаир и на кръвоточивата жена, да се изпълнят с изповедта и търпението на двата основни персонажа от евангелското четиво, както и да възгори в сърцата им тяхната любов към Спасителя Христа.

Епископ Поликарп поздрави цялото изпълнение на храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да пребъдват под покрова на св. Архангел Михаил, който да им бъде молитвен предстоятел пред престола на Бога.

Думи на благодарност към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и викарния му епископ произнесе свещеник Марио Михов, който изрази своето и на енориашите задоволство от архиерейското посещение и духовната грижа към него и енорията. Той си пожела такива срещи и богослужения с епископа да бъдат ежедневие, защото така енорията и се въздига и се утвърждава в духовния живот.

Празникът завърши с общ братски обяд, на който всички духовно се радваха и бяха изпълнени с добри мисли, намерения и слова.

След обяда, епископ Поликарп посети древния храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, датиращ от XIV в. и се запозна с неговото състояние. Предстои храмът да бъде ремонтиран и реставриран, а прицърковното пространство да се облагороди, за да може църквата да заживее нов живот и да бъде притегателен център за вярващите християни от селото и региона.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page