top of page

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът Успение на св. Кирил Славянобългарски



На 14 февруари Православната църква чества Успението на светия наш равноапостолен отец Константин-Кирил Философ Славянобългарски. В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий", на ул. "Г. Вашингтон". Тържествената богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Александър Величков, предстоятел на храма, протойерей Захарий Димитров от храмовото духовенство, йеромонах Захарий от Църногорския манастир "Св. Козма и Дамян", свещеник Сотир Христов и петима дякони, ръководени от дякон Никола Чочев.

Църковните песнопения бяха изпълнени антифонно, от двете певници, като дясната бе ръководена от Живко Желязков, а лявата от д-р Андрей Касабов. Благолепният столичен храм бе изпълнен с благочестив народ, дошъл да отдаде почит към българския светец-просветител.

В края на богослужбата епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и припомни дивния живот, подвизи и равноапостолно дело на св. Константин-Кирил Философ.

"Нека по молитвите на духовния ни просветител св. Константин-Кирил Философ, Бог да ни помага и благославя дните ни в радост и мир, като изпълва дните ни с благодарност. Да се стремим не само към човешки, но и към духовни свободи. Да вървим по пътя на нашия просветител и помнейки неговите дела и неговите ученици, винаги да му благодарим като се утвърждаваме така, както той се утвърди - с вяра, надежда и любов, в добродетелност, и в придобиване на онова, към което сме призвани - придобиване на благодат Божия въз благодат" - каза в словото си владиката.

Той поздрави отново църковното събрание и благодари на предстоятеля на храма отец Александър Величков за усърдието му в грижата за енорията и благолепието на църквата.

От своя страна отец Александър изказа благопожелания и благодари на епископ Поликарп със сърдечен поздрав и с красив букет цветя.

Епископ Поликарп раздаде нафората и поздрави всички с празника лично.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Бехнам Сетайеш

bottom of page