top of page

С вечерно богослужение в храм „Св. София“ бе почетена паметта на св. Климент папа РимскиНа 25 ноември Православната църква почита паметта на св. Климент папа Римски.

По този повод, на 24 ноември, в навечерието на празника в столичния старинен храм „Св. София“, бе отслужена тържествена вечерна служба в чест на св. Климент Римски.

Вечерното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Йоан Карамихалев, протойерей Сава Кокудев, протойерей Васил Танев, протойерей Венцислав Попиванов, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

Клиросното пение бе изпълнено от църковни певци воглаве с г-н д-р Андрей Касабов.

По време на богослужението бе изпълнен и чинът на петохлебието за здраве и благословение.

След вечерното богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, с която запозна присъстващите с живота на св. Климент папа Римски. Говорейки за неговите добродетели, епископът призова вярващите да се изпълнят с неговата вяра, мъжество, жертвоготовност и всеотдайност в разпространение на Божието слово.

Епископ Поликарп поздрави верния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да бъдат винаги под покрова на свети Климент, първия Сердикийски епископ и вървейки по неговите стъпки, да бъдат достойни Христови чеда и последователи.

От две години в храма се съхранява частица от светите мощи на светеца, предоставени от Римския папа Франциск, която вярващите с благоговение и любов целуваха и молейки се на св. Климент, благодариха на Бога за благословението светецът да бъде отново в своя си град, сред своите духовни чеда.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


Comments


bottom of page