top of page

С вечерня и литийно шествие Кремиковският манастир „Св. Георги“ посрещна храмовия си празник



На 5 май, в навечерието на празника в чест на св. великомъченик Георги Победоносец, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска вечерня в Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Серафим Янев, изпълняващ длъжността игумен на светата обител, протойерей Георги Младенов, йеродякон Вартоломей и дякон Петър Славов.

Църковните песнопения изпълниха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, свещеник Костадин Тренев, Светослав Цеков и софийски храмови певци, а десетки поклонници съучастваха молитвено за посрещането на храмовия празник.

На службата присъстваше и кметът на район Кремиковци г-жа Лилия Донкова.

В края на вечернята бе извършено литийно шествие начело с иконата на светеца до старинния манастирски храм „Св. вмчк Георги“, където бе отслужен чинът на петохлебието. В последствие шествието продължи обратно до храм „Покров Богородичен“, където завърши вечерното богослужение.

В проповедта си епископ Поликарп благослови и поздрави с големия християнски празник духовенството, певците, всички спомоществуватели и поклонници на манастира от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Викарият на Софийския митрополит припомни за живота и славното мъченичество на дивния светец, като пожела на всички „Нека силната вяра на св. вмчк Георги, неговите смирение и кротост, неговите мъжество и всеотдайност, неговата милост да се внедрят в нашето сърце и ние да бъдем изпълнители на Библейските слова – да бъдем свидетели на Бога, на истината, на правдата и Възкресението на нашия Бог и Спасител Иисус Христос, Който дойде и победи смъртта и даде на всеки един живот вечен.“

В отговор иконом Серафим Янев благодари на Негово Светейшество и на викарния му епископ за любовта, благодатната помощ и съвместните богослужения, както и на всички присъстващи за споделения духовен празник.


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


bottom of page