top of page

С лития, молебен и тържествена вечерня бяха посрещнати мощите на св. Мина в град Кюстендил



17 юли бе паметен ден за град Кюстендил и за Софийска епархия - в областния град пристигна частица от мощите на дивния великомъченик св. Мина.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит светите мощи бяха донесени за вечни времена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков, като дар от Доростолска епархия с помощта на ставрофорен иконом Добри Иванов. За да ги посрещне от градския храм "Успение Богородично" към централния площад се отправи тържествена лития с благоукрасена икона на св. Мина, дар от г-жа Татяна Попова. Литията бе предвождана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заедно с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, духовници от околията, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, както и множество местни християни. Между тях бяха и кметът на Общината г-н Петър Паунов, председателят на Общинския съвет г-н Иван Андонов, областният управител на града инж. Александър Пандурски и други официални гости.

Под звуците на духова музика иконата и светите мощи бяха посрещнати на централния площад, където двамата епископи и духовенството отслужиха тържествен молебен.

След молебена епископ Поликарп отправи благодарствено слово от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит към Доростолския митрополит Яков и поздрави духовенството, ръководството на града и събралото се множество християни за духовните придобивки, като им пожела: "По молитвите на св. Мина Бог да им дава сили, бодрост и твърдост, за да се трудят за благото на този град, на верния народ, да оставят трайна диря и отпечатък от своата служба за идните поколения и за вечни времена".

В последствие литията се отправи по главната улица към храм "Св. Димитър" - там бе осветена иконата на св. Мина и бе отслужена тържествена вечерня, предстоявана от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков в съслужение с архимадрит Исаак, иконом Светослав Григоров, иконом Даниел Ханджийски, свещеник Тодор Точев, свещеник Виктор Мачай, свещеник Симеон Иванов от българската епархия в Канада, свещеник Иларион Стоянчов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Молитвено участие на службата взеха Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, монахиня Фотиния, игумения на Гранишкия манастир "Св. ап. и ев. Лука", както и духовници от околията.

За църковните песнопения се погрижиха иконом Генади Генадиев, протойерей Костадин Тренев, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и Грисен Чакъри.

По време на вечернята бе извършен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на събралите се християни, които цяла вечер се стичаха да се поклонят на иконата и на светите мощи.

В края на службата митрополит Яков се обърна към всички с тържествено слово, в което пожела здраве, твърда вяра, чисто сърце, изпълнено с любов, и призова християните: "Да показваме вярата чрез делата си и да проповядваме Христос не с устата си, та като видят човеците делата ни да повярват в Него, да се кръстят и да дойдат и те в дома Божий. И така да пребъде тази благодат над домовете и чедата ви, над всеки град, над всяко село. Нека Господ да ни дава ум и разум да можем да преминаваме през изпитанието на деня не със страх, защото "с нас е Бог". А когато с нас е Бог какво може да ни сломи?".

Епископ Поликарп, от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и на Кюстендилска духовна околия отново отправи сърдечна благодарност на Доростолския митрополит Яков за съвместната богослужба и за безценния духовен дар.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page