top of page

С офикия „протойерей“ бе удостоен свещеник Георги Райчев от храм „Св. Георги“ в с. Кокаляне



С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, на 13 юни – Неделя на св. Отци от Първия вселенски събор – бе отслужена тържествена света Литургия в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в софийското село Кокаляне.

Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, свещеник Георги Райчев, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

С църковни песнопения огласиха богослужението иконом Петър Петров, предстоятел на храм „Св. Димитър“ в с. Панчарево, и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия. Множество християни от района и от София се бяха стекли в благолепния храм, за да участват молитвено в съборната св. Литургия.

В края на богослужбата духовенството и храмовото изпълнение станаха съпричастни на паметно събитие: свещеник Георги Райчев бе удостоен с офикия „протойерей“. Епископ Поликарп го поздрави за духовното отличие и му пожела да продължи усърдното си служение на Бога и пастирската си грижа за енорията.

Владиката отправи слово към духовенството, певците и изпълнението на храма, в което благослови всички тях от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и припомни за празника, като възвеличи ревностния труд, положен от св. Отци от Първия вселенски събор, „за това да очистят вярата от ереси и лъжеучения и да покажат евангелската истина такава, каквато е; такава, каквато е необходимо да я изповядват човеците и чрез нея, живеейки, да стават наследници на Царството небесно“. Епископ Поликарп отправи към богомолния народ и сърдечния призив: „Да укрепим своите духовни сили с ревност, със старание, и с живот в истината да спасяваме душите си, като се превръщаме по този начин в крепък пример на тези, които са около нас“.

От своя страна, от името на църковното настоятелство и на енорията предстоятелят отец Георги изрази благодарност за съвместната богослужба към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез неговия викарий, а също и дълбоката си признателност за полученото духовно звание.

След края на литургията духовенството и събралият се народ се отправиха към намиращия се в близост параклис „Успение Богородично“, за да бъде извършено неговото обновление.


Текст и снимки: Константин Обретенов


bottom of page