Трисагий и благодарствен молебен по повод 142 г. от Освобождението на България

Актуализирано: 4 Мар 2020На 3 март, когато отбелязваме 142 г. от Освобождението на България, в столицата бе отслужен трисагий за всички загинали български, руски, румънски, полски, финландски войни, а след това бе отслужен и благодарствен молебен. Богослуженията бяха възглавени от Светейшия патриарх Неофит, който бе в съслужение с Техни Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство и столични свещеници. В съслужението взеха участие и представителите на Руската и Румънската православни църкви у нас – архимандрит Васиан и ставр. ик. Нелуц Опря, които придружиха предстоятеля на БПЦ и на официалната церемония пред Паметника на незнайния воин.

"Историята ясно е засвидетелствала всички етапи от този наистина паметен за нас път на нашите славни предци към днешната ни свобода. Засвидетелствала е факта, че за православните българи тази нова свобода не е дошла даром, но е била извоювана с много и целенасочени усилия, с много постоянство и вярност към заветния идеал на свободата. Идеал, намерил своя първи плод и първото си въплъщение в постигнатата от предците ни духовна и църковна наша независимост, от чието извоюване през настоящата година отбелязахме изпълването на сто и петдесет години!", каза в словото си Негово Светейшество патриарх Неофит.

След богослуженията тържествата продължиха и пред Паметника на незнайния войн, където министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в тържествената церемония по издигането на националното знаме. На събитието присъстваха общественици, посланици, представители на традиционните вероизповедания у нас и множество граждани.


Източник: https://bg-patriarshia.bg

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2021 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.