top of page

Трисагий и благодарствен молебен по повод 144 г. от Освобождението на България144-годишнина отбелязва страната ни от своето освобождение. По този повод в столичния град тържествата започнаха с отслужването на трисагий, молитва за загиналите войни и герои, както и благодарствен молебен. Богослужебните последования бяха предстоявани от Преосвещения Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а заедно с него съслужиха архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, столични свещеници, храмовото духовенство, протодякон Александър Нешев и дякон Николай Чочев. В съслужението взе участие и представителят на Румънската православна църква у нас ставр. ик. Нелуц Опря както и протойерей Евгений Павелчук, секретар на представителството на Московския Патриарх в България.

От името на Негово Светейшество патриарх Неофит епископ Поликарп прочете слово по повод празничния ден, в което се казва: "Живеем в свят, много различен от онзи, в който са се случвали събитията, припомнящи се в този ден. Свят, в който вярваме, че човешкият живот има по-висока ценност и достойнство на личността – издигнато на много по-голяма висота, когато поробването изглежда все по-невъзможно. При все това, и днес свободата и независимостта не са даденост за никого и остават ценности, за които трябва да се борим и да отстояваме по пътя на дипломацията. Тази борба е непрестанна!... Нека всеки според силите и възможностите си отвори сърцето си за всички братя и сестри, които страдат и се намират далеч от домовете си, поради разгарящата се война в Украйна, като сторим това по примера на Самия Спасител Господ Иисус Христос и помогнем на всеки, който се намира в беда".

След молитвата в храма тържествата на 3 март продължиха пред Паметника на незнайния войн, където президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, министри, политици и общественици взеха участие в тържествената церемония по издигането на националното знаме.


Comments


bottom of page