top of page

Тържествена Архиерейска вечерня в Лозенския манастир „Св. Спас“



Тази година на 28 май Православната църква почита големия Господски празник Възнесение Господне – Спасовден.

По този повод на 27 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в Лозенския манастир „Св. Спас“ бе отслужена тържествена Архиерейска вечерня и така достойно бе дадено началото на честването на храмовия празник на светата обител.

Вечерното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с йеромонах Игнатий, ефимерий на манастира и свещеници от София и региона.

По време на празничното моление бе извършен и чинът на петохлебито за здравето и благоденствието на обитателите на светата обител и честните поклонници.

Клиросното пение бе оглавено от архимандрит Евтимий, свещеник Петър Славов, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, духовници и църковни певци.

След вечерното молитвено последование епископ Поликарп произнесе кратко слово, в което изтъкна важни моменти от историческото евангелско събитие, което с такава тържественост Църквата почита и си спомня и вдъхнови присъстващите да бъдат добър пример за човеците, като се стремят да спазват Христовата заповед, да проповядват Словото Божие и учат всички на доброто и полезното.

Епископ Поликарп поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Неофит игуменията на светата обител монахиня Агатия, свещениците взели участие в празника, певците и вярващия народ и им пожела здраве, дългоденствие, мир и любов и достойно отбелязване на празника Възнесение Господне.

За всички присъстващи на вечернята бе подготвена обща почерпка.


Снимки: Александър Ангелов


bottom of page