top of page

Тържествена архиерейска литургия в чест на 700 години от Успението на св. Крал Стефан Милутин



С тържествена архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът, посветен на св. крал Стефан Урош II Милутин, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”. Тази богослужба бе и кулминацията на тържествата, организирани в чест на 700 години от Успението на св. Стефан - сръбският крал-светец, просиял със своето добротворство.

В празничния 30 октомври, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп - викарий на Софийския митрополит.

Край св. Трапеза заедно с него застанаха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх у нас, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, множество предстоятели и свещенослужители на столични храмове, храмовото духовенство и шестима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Празничната богослужба бе уважена от Нейно Превъзходителство Елеонора Валентиновна Митрофанова, посланик на Русия в България.

Църковните песнопения бяха затрогващо изпълнени от мъжкия хор при храма, с диригент проф. протопсалт Мирослав Попсавов. Да почетат празника на светеца, издигнал множество свети обители и църкви, бяха дошли десетки софиянци и гости на града, които изпълниха катедралния храм.

В края на литургията като подчерта небесната и благословена закрила на българския род от свети Крал Стефан, викарният епископ отбеляза неговото добротворство и милосърдие, което трябва да е пример за нас.

"Почитаме днес с тържество Успението на светия благоверен, равноапостолен и боговенчан Крал Стефан Милутин. Отбелязваме една скъпа и достойна годишнина – 700 години от неговото успение и 550 години от идването на светите му мощи в София.

Светостта няма граници и националност, защото всички в Христа едно сме. Затова и църквата ни е вселенска, затова почитаме и всички светии, просияли в Христовата вяра и от всички тях черпим пример, достойнство и вдъхновение. Почитаме сръбски крал, но той е пример за всички управници. Той, от висотата на своя държавнически пост, помагаше според силите си на всички, и не му пречеше да бъде изряден пред Бога.Той се потруди не само за своето спасение, но се потруди и за спасението на мнозина.

Днес той ни говори със своя живот, чрез своите нетленни свети мощи и ни увещава: всеки от висотата на своето служение, на което се намира, да има силна вяра в Бога и да се стреми да има благочестив, богоугоден християнски живот.“ – каза в словото си владиката и благопожела:

„Да се украсим с любовта, да се усъвършенстваме в милосърдието и човечността, да се украсим с камъните на смирението и кротостта и така да се увенчаем с нетленния Христов венец…. С молитвените последования през тези дни се молим Бог да изцери всеки болящ, да освободи от примките на пандемията народите и да ни дарува радостта и възможността да общуваме спокойно по между си. С тези духовни знаци, които Бог ни дава, да оценим всичко, което имаме и ни е предоставено. Да живеем пълноценно в общение, единение, мир, единство и любов!“ - завърши словото си владиката.

Той благодари на храмовото духовенство, на църковното настоятелство и на професионалния мъжки хор при катедралата, и отправи благопожелания към църковното събрание, което с духовна ревност участва в инициативите, организирани в чест на годишнината.

От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство, благодарности и поздравления към епископ Поликарп, който е организатор на тържествата, в чест на св. Крал Стефан Милутин, поднесе председателят на църковното настоятелство на храм "Св. Неделя" ставрофорен иконом Николай Георгиев.

Празникът завърши с многолетствие и храмовите свещеници раздадоха на всички присъстващи за благословение парченца от дрехата на св. Крал, чието нетленно тяло по традиция тържествено бе преобличано върху светия Престол, в деня преди празника.


Текст и снимка: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев



bottom of page