top of page

Тържествена архиерейска служба в кюстендилския храм "Св. Димитър"



На 18 юли, в 4-та Неделя след Петдесетница, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм "Св. Димитър", гр. Кюстендил.

Градският храм от вчера вечерта приюти частица от св. мощи св. великомъченик Мина и богато украсена икона насветеца, след тържествена лития от централния площад.

Днес литургията бе възглавена от гостуващия на Кюстендил Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия и предстоятел на храма, иконом Светослав Григоров, протойерей Костадин Тренев, свещеник Симеон Иванов от българската епархия в Канада, свещеник Виктор Мачай, свещеник Тодор Точев, свещеник Иларион Стоянчов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Мирослав Костов.

За песнопенията на светата Литургия се погрижи църковният хор на изпълнения с богомолен народ кюстендилски храм.

Кметът на града г-н Петър Паунов както винаги също бе на богослужението в храма, заедно със своето семейство, а синът му Йоан помагаше като иподякон. Молитвено участие взе и монахиня Фотиния, игумения на Гранишкия манастир "Св. ап. и ев. Лука".

В началото на службата епископ Поликарп пострига за четци и певци благоговейните мъже Асен и Мартин, баща и син.

Мнозина християни се стичаха да се поклонят на светите мощи и да целунат иконата на св. Мина.

Осветено бе и благоукрасено коливо, дар от Невена Моджахед, за здраве и благословение на всички присъстващи.

С тържествено слово митрополит Яков благодари за поканата на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп и поздрави духовенството и богомолния народ за днешния празник. Владиката припомни за мъченичеството на днес чествания св. Емилиян Доростолски, чиито мощи и до днес се съхраняват в катедралния храм в Силистра, и призова християните: „В дните на изпитания трябва да усилваме вярата си, трябва по-силно да се държим един за друг, та с едни уста, с едно сърце да издигаме молитвата си към Всеподателя Бога, щото да ни отминат всички тези изпитания на деня… Нека да е честит и благословен празникът, св. великомъченик Мина непрестанно да принася пред Бога молитвите си за всеки един от вас, да ви закриля и да ви пази“.

Архимандрит Исаак от своя страна, от името на Кюстендилска духовна околия и на събралите се в храма християни отправи благодарност към Българския патриарх Неофит, към митрополит Яков и епископ Поликарп за безценните дарове и подари на Доростолския митрополит образ на Премъдрост Божия – Господ Ииисус Христос, благославящ столичния град и Софийска епархия.

След службата духовенство и гости бяха приети и нагостени в архондарика на новата сграда на архиерейското наместничество в двора на храма.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page