top of page

Тържествена вечерня с офикия в столичния храм „Св. ап. Андрей Първозвани“



На 29 ноември, в навечерието на празника на свети апостол Андрей Първозвани, който с любов се почита на 30 ноември, в столичния храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ бе отслужена тържествена Архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Стоян Димитров, свещеник Иван Генчев, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

Клиросът бе изпълнен с църковни столични певци, ръководени от г-н д-р Андрей Касабов, който със сладкопение огласиха молитвените последования и възрадваха вярващите, издигайки сърцата им към Бога.

По време на вечерното богослужение бе изпълнен и чинът на петохлебието за здраве и благословение на вярващите.

След петохлебието, Негово Преосвещенство епископ Поликарп офикира с църковното свещеническо отличието „иконом“ предстоятеля на храма протойерей Стилиян Табаков.

Преди офикирането, епископ Поликарп запозна присъстващите със служението на отец Стилиян и разказвайки за неговите трудове, пожела отличието да не му бъде за гордост, а за придобиване на смирение и одухотвореност, та с още по-големи усилия, ревност и отговорност да служи на Бога и верния народ, като във всичко бъде пример за поверените му чеда.

Думи на благодарност за офикията отправи иконом Стилиян Табаков, който благодари на Негово Светейшество, за това, че го насърчава чрез икономството да бъде още по ревностен и отговорен и да оправдава доверието което му се гласува за едно или друго послушание.

След вечерното последование епископ Поликарп произнесе проповед и говорейки за живота на свети апостол Андрей призова вярващите да се изпълнят с мъжеството на апостола и в своя живот, подражавайки му, да се утвърждават в Богопознание, мир, кротост, но най-вече в любов.

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да пребъдат под покрова на св. Андрей израствайки и утвърждавайки се в добродетел пред Бога.

Епископ Поликарп раздаде петохлебието и поздрави лично всички присъстващи на празника.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page