top of page

Тържествено беше отбелязан денят на св. Теодор Стратилат в Балшенския манастир



На 8 февруари Православната църква почита паметта на св. Теодор Стратилат.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в Балшенския манастир „Св. Теодор Стратилат“ беше отслужена Архиерейска света Литургия.

Светата Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Тимотей, игумен на светата обител, иконом Гоце Христов, предстоятел на храм „Възкресение Христово“, гр. София, дякон Никола Чочев и дякон Димитър Кутлев.

Църковните песнопения на утренята изпълниха свещеници от София, а на светата Литургия огласиха хористи от църковния хор при столичната църква „Св. мъчца Параскева“.

В края на тържествената света Литургия беше извършен водосвет и бяха поръсени вярващите за здраве и благословение.

След светата Евхаристия епископ Поликарп се обърна с благо слово към присъстващите и запознавайки ги с живота и мъченичеството на св. Теодор Стратилат, ги призова да подражават на неговата силна вяра, любов към Христа Бога, доверие, постоянство и търпение.

Епископ Поликарп поздрави игумена на светата обител йеромонах Тимотей, братята и честните поклонници с патронния празник на манастира и им пожела свети Теодор Стратилат да им помага и благославя във всичко.

Викарният епископ на Софийския митрополит поздрави цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Поздрав към архиерея от името на братството и поклонниците отправи йеромонах Тимотей. Той благодари на епископа за това, че обича светата обител и винаги с любов я посещава и проявява грижа към нея и братството.

В чест на св. Теодор Стратилат, по традиция, беше осветена и раздадена празнична гозба – курбан.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page