top of page

Тържествено бе обновен манастирът "Св. Николай Мирликийски", край Трънското село РеброНа 12 юли с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит бе извършено обновление на  манастира „Св. Николай Мирликийски“, който се намира над селата Ребро и Кривонос, Трънска духовна околия.

Чинът на обновление и последвалата св. Литургия бяха възглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Константин Стойчев, и. д. игумен на обновяващия се манастир, протойерей Костадин Тренев и трима дякони - йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Спас Рангелов.

Ребровският манастир "Св. Николай Мирликийски" или Кривоноския, както се нарича още,  се намира в местността "Престола", в подножието на планина Любаш, на около 1,5 км. югозападно от село Ребро.

Има данни, че той е основан през  XIII в. и е възобновен е през XIX в. Той е бил център и единственото място за богослужебен живот на трите села:  Ребро, Кривонос и Лялинци. По време на атеистичния режим у нас,  манастирската сграда е превърната в пионерски лагер, а църквата в обор за животни. Местните християни поради своите духовни нужди, построяват и в трите села храмове, които посвещават на св. Николай Мирликийски.

Ребровският манастир е изцяло изоставен след срутване на покрива на храма. Жилищната сграда била разрушена, след като върху нея паднало огромно отсечено дърво. Едва през 2018 г. започнали възобновителни  работи, след одобрен проект от Държавен фонд „Земеделие“. Основната част по възстановителния процес започва едва преди шест месеца и днес вече има изцяло обновена църква - еднокорабна, с две конхи и притвор. Манастирската жилищна сграда на два етажа е изцяло построена. Там има пет килии, със санитарни възли и магерница с трапезария. В манастирския двор, покрит с плочи, са монтирани пейки, соларни лампи, кръстообразна чешма и декоративни туи.

В ранното неделно утро десетки жители и гости на брезнишките села Ребро и Кривонос изпълниха обновеното пространство около манастирския храм и новоизградената магерница. Те се радваха на извършеното основно реновиране и на архиерейското богослужение. Малкият храм не успя да побере всички желаещи, затова мнозина участваха молитвено в литургията, застанали отвън, до стените на храма.

Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени от свещеник Петър Славов и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия. Молитвено участие в празничното последование взеха още монаси и монахини от съседни обители, както и благочестиви християни от София и Перник.

В края на богослужението еп. Поликарп поздрави местните християни с обновения манастир и изказа особена благодарност на архимандрит Никанор и отец Константин Стойчев, които са се погрижили за завършването на новопостроената манастирска сграда и цялостното обновяване на светата обител.

"Днес сме се събрали в тази света обител да се зарадваме на Христовото възкресение. В този неделен ден да се зарадваме и на възкресението на тази света обител, която с години тънеше в забвение. Днес, в пределите на Трънска духовна околия, Господ Иисус Христос макар и прогонен, се завръща в сърцата на човеците, и в тази благодатна света обител. Знаем от днешното св. Евангелие, че гадаринците изгониха Спасителя, въпреки чудесата, които Той направи, но ние тук Го поканихме да дойде и да остане на това място. С присъствието Си в тази обител духовно да облагородява жителите на околните селища и поклонниците, и всички заедно да възрастват в името на Бога" - каза в словото си владиката.

Нека чрез въздигането и освещаването на тази света обител, Божието благословение да пребъде вовеки веков на това място, и над всички честни поклонници и жителите на съседните селища. Бог на всички да дарува, по молитвите на св. Николай, здраве, преуспяване, твърдост във вярата и постоянство в духовния живот.“ - благопожела още еп. Поликарп и преподаде първосветителския благослов на Софийския митрополит и Български патриарх  Неофит.

За всички, които присъстваха на духовното тържество бе приготвено благословено ястие за телесна подкрепа.


Текст и снимки: Весела Игнатова


Kommentit


Kommentointi on poistettu käytöstä.
bottom of page