top of page

Тържествено бе отбелязана паметта на св. Георги в столицата



На 6 май Православната Църква чества паметта на светия великомъченик Георги Победоносец, понесъл големи страдания за Христовата вяра по време на император Диоклетиан през 305 г.

По случай празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм "Св. Георги Победоносец" на ул. „Св. Патриарх Евтимий“ 90.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Тома Шопов, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Николай Коцев, предстоятел на храм „Св. Седмочисленици“, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на столичния храм "Св. вмчк Димитър Солунски", храмовото духовенство в лицето на ставрофорен иконом Симеон Минчев, протойерей Радослав Вутов, протойерей Борислав Константинов и протойерей Дамян Друмев, свещеник Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дякон Петър Славов.

Църковният хор към храма огласи със сладкопение тържествената света Литургия и изпълни сърцата на събралите се в голямо множество християни.

В края на светата Литургия епископ Поликарп отправи благослов от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и поздрави духовенството, певците и всички присъстващи с Христовото Възкресение и храмовия празник на църквата.

Викарият епископ на Софийския митрополит сподели важни моменти от живота и мъченичеството на Христовия войн св. Георги Победоносец и пожела на християните: „Както светият великомъченик се молеше за своите гонители Бог да ги вразуми и просвети с просветата на вярата, така и ние да не бъдем злопаметни, да не бъдем лоши човеци, а да сме по примера на светеца човеколюбиви и добродушни, за да можем чрез това Божествено извисяване да бъдем още по-достоен пример и по-истински притегателен център за тези, които все още не са послушалия благия и чуден Божествен глас.“


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


bottom of page