top of page

Тържествено бе отбелязан денят на св. Спиридон Тримитунтски



На 12 декември Църквата почита паметта на св. Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец. В с. Алдомировци, община Сливница се намира единственият храм на територията на Софийска епархия, който носи името на св. Спиридон.

Храмовият празник на тази единствена църква бе отбелязан с Архиерейска св. Литургия.   С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в съслужение влязоха архимандрит Евтимий, йеромонах Герасим Шилев, предстоятел на тържествуващия храм, свещеник Георги Читалов и дякон Спас Рангелов. Църковните песнопения бяха изпълнени от трима дякони, ръководени от дякон Петър Славов. Празничната богослужба бе уважена от Васко Стоилов, кмет на Община Сливница, Марин Павлов, бивш председател на Общински съвет Сливница, г-н Тодор Петков, кмет на с. Алдомировци и кметския наместник на с. Извор - Десислава Тодорова. След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, с която запозна вярващите с живота, служението, делото и благодатния живот на св. Спиридон.

"Св. Спиридон бе роден в бедно кипърско семейство, но възпитан в богатата, истинна, православна вяра. Той се е учел на добродетелен живот и е придобил духовно познание. Обогатен духовно, придобил и всички евангелски добродетели, но най-вече - смирението, кротостта и нищетата, заради Христа Бога. Потрудил се е много, както там където Бог го е поставил, така и по цялата вселена. Той е един от участниците на Първия вселенски събор. Заедно с другите начетени отци, той  е оборвал ересите и отстоявал православната вяра. Той блестящо защитил на събора вярата в Троичния Бог и с нагледни доказателства показал на всички коя е Света Троица: кой е Бог Отец, Бог Син и Светият Дух." - каза в словото си владиката и благопожела:

"Нека по молитвите на св. Спиридон Бог да дарува на всеки един от нас, добродетелите на св. Спиридон! Бог да ни обдари с любовта му към Бога, с неговите смирение и кротост. Бъдете живи и здрави, и благословени!“ 

Епископ Поликарп преподаде на присъстващите първосветителския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, а йеромонах Герасим му благодари с букет цветя.


Текст и снимки: Весела Игнатова - ТУК


bottom of page