top of page

Тържествен концерт в чест на 700 години от Успението на св. крал Стефан Милутин



Вечерта на 28 октомври, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ се състоя празничен концерт, посветен на 700 години от успението на св. Крал Стефан Милутин.

След като 27 октомври тържествено бе посрещната, подарената от християни от Сърбия икона на св. крал Стефан Милутин, в столичния катедрален храм, наричан дълго време от софиянци „Св. Крал“ се състоя концерт на църковни песнопения в чест на годишнината.

Те бяха изпълнени от Мъжкия хор при храма, с ръководител и главен диригент проф. д-р протопсалт Мирослав Попсавов.

Гости на празничната вечер бяха Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Васиан, представител на Руската православна църква у нас, архимандрит Василий, протосингел на Софийска епархия, архимандрит Евтимий, свещенослужители на Софийска епархия и множество миряни.

На празничния концерт присъства и Негово Превъзходителство г-н Желко Йович, посланик на Р Сърбия в София, придружен от служители на посолството.

Водещ на концертната вечер бе ставрофорен иконом Кирил Попов от храмовото духовенство, който е и диригент на Софийския свещенически хор.

Мъжкият катедрален хор, под диригенството на проф. протопсалт Мирослав Попсавов изпълниха затрогващи песнопения на класици в църковната музика,творения на сръбски композитори, както и нови авторски песнопения.

Прекрасните певци от Мъжкия катедрален хор показаха за пореден пътсвоя професионализъм при изпълнение на църковна музика и молитвеност, която достига до дълбочината на човешката душа, която може да преобрази човека и го преведе към единение с Бога.

Професорът по дирижиране в Музикалната академия и отличения от Православната църква като протопсалт Мирослав Попсавов показа със своя професионализъм и майсторското дирижиране същността на църковната музика като предаде на публиката онова сакрално преживяване, което трябва вярващия да усеща при най-духовните моменти в живота си.

След гръмко Многолетствие, епископ Поликарп се обърна към присъстващите и ги поздрави с настъпващия празник на св. Крал Стефан Милутин.

„Сладкогласните славеи на св. Крал – така може да се нарекат певците на катедралния хор, на чиито изпълнения се насладихме тази вечер - каза развълнувано владиката. Те показаха тази вечер любов и привързаност към небесния покровител на този храм!". Епископът изказа благодарност от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на предстоятеля и църковното настоятелство, а на певците пожела: „Бог да ви дава сили, да ви дава онова, което ви е потребно за да развивате вашия талант, и винаги да ни радвате с вашето присъствие и изпълнение, както по време на богослужение, така и на концерти".

+++

Мъжкият катедрален хор е един от първите църковни хорове в България, и първият хор в София, който тази година отпразнува 142 години от създаването си. Певческият състав е основан веднага след Освобождението през 1879 г. от големия музикален деец, педагог, диригент и общественик Николай Николаев (1852-1938). Той идва от Болград (Бесарабия) да живее и работи у нас по покана на тогавашния министър на Народното просвещение Марин Дринов, заедно със своя мъжки хор при Болградската катедрала „Св. Преображение Господне“ като започва църковнопевческа дейност в катедралния храм. Още от създаването си, хорът извършва не само достойна хорова изява в храма, но и извън него като участва във всички църковни тържества, значими събития и концерти. Николай Николаев ръководи катедралния хор до зловещия атентат в църквата на 16 април 1925 г. След възстановяването на храма през 1933 г. диригенти стават: братята Михаил и Йордан Милошеви, Никола Сеизов и Яким Попилиев. От есента на 1948 г. до м. март 1991 г. диригент на мъжкия катедрален хор е изтъкнатият музикант-богослов Иван Куртев (1911 – 1996), след което ик. Кирил Попов поема ръководството на хора до лятото на 2000 г., когато главният диригентски пост по достойнство приема проф. Мирослав Попсавов (р. 1950 г.), а помощник-диригенти са: протопсалт Георги Миков и д-р Стоян Малинов.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page