top of page

Тържествен молебен по повод 150-годишнина от учредяването на Българската екзархияНа 28 февруари 1870 г. независимата Българска църква - екзархия бива възстановена с подписания ден по-рано ферман от султан Абдул Азис.

В Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужен благодарствен молебен по повод изпълването на 150 години от това знаменателно събитие. Богослужението бе възглавено от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който бе в съслужение с Техни Преосвещенства Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийския митрополит, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, представителите на Руския и Румънския патриарси, ик. Николай Георгиев, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, храмовото духовенство и столично свещенство и дякони.

"В този наистина исторически ден отбелязваме значима и знакова годишнина от дългата и превратна история на православния ни народ. В този благословен от Господа Бога ден, преди сто и петдесет години православният български дух тържествува, защото след дългите столетия на духовна и политическа зависимост се отстранява една историческа неправда и нашата обща духовна майка, Православната ни църква, се възражда за нов живот. Това историческо за всички нас събитие е извършено с официален държавен акт ­ ферман на султан Абдул Азис от 27 февруари 1870 г., с който се увенчават вековните усилия на нашите славни предци за постигане на духовна свобода и независимост. Малко повече от столетие след унищожаването и на последната крепост на свободния български дух ­ Охридската българска архиепископия, народът ни отново се сдобива със своя автономна Православна църква ­ Българската Екзархия", се казва в Патриаршеското и синодално послание, което бе прочетено от Мелнишкия епископ Герасим.

"Годините след учредяването на Българската Екзархия донесоха и продължават да носят на православния български народ нова слава и нови поводи за заслужена гордост, но с тях дойдоха нови и различни в сравнение с предишните изпитания. Изпитания за завещаната ни от предците православна вяра и за принадлежността ни към Църквата на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Ала калената в борбите за духовна и църковна независимост българска воля, достигнала своя безспорен апогей при възстановяването на самостоятелната ни Православна църква на 27 февруари 1870 г., и до днес остава сигурен залог и гарант за съхраняването на духовната ни и народна идентичност, в приемственост и вярност към делото и заветите на нашите предци, родили и отгледали ни в Господа и в единствено спасителната православна вяра", се казва още в посланието.

В края на молитвеното последование г-н Васил Лязе, председател на УС на фондация “Български православен храм Свети Стефан в Цариград” в Истанбул, Турция произнесе кратко слово, в което изрази своята благодарност за духовната грижа на Българската православна църква към нашите сънародници в Турция. Той изтъкна още, че делото на дедите ни не е забравено.

В края на молебена бе изпято и многолетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод, както и за целокупната Българска православна църква.


Източник и материали: bg-patriarshia.bg


Снимки: Пламен Михайлов

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page