top of page

Успение на Пресвета Богородица с архиерейска св. Литургия и водосвет в гр. Кюстендил



На 15 август Православната Църква почита Успението на Божията Майка, Пресветата Дева Мария.

Големият християнски празник бе отбелязан в гр. Кюстендил с архиерейска св. Литургия в градския храм „Успение Богородично“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, духовен надзорник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, иконом Генади Генадиев, протойерей Светослав Григоров, предстоятел на храма, протойерей Иван Янчовичин, предстоятел на кюстендилския храм „Св. Димитър“, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Множество християни изпълниха молитвения дом и пространството около храма за Богородичния празник.

За песнопенията по време на светата Литургия се погрижи храмовият смесен хор, за духовна радост и молитвена настройка на християните по време на богослужбата.

С тържествено слово в края на Литургията епископ Поликарп поздрави с храмовия празник духовенството, певците и храмовото изпълнение, като им преподаде благослов от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. „Света Богородица ни завеща да имаме грижа за по-малките наши братя и сестри (във вярата) – сподели владиката и призова християните: да гледаме не само нашата лична изгода, а да се стремим за църковната, за духовната изгода, за богослужебния и християнски живот на нашия народ. Защото всеки един от нас може са скрие тук или там, но имаме от Христа Бога послушание и завет: да ходим по целия свят и да проповядваме Неговото Слово, да учим всички на Христовия закон, да се грижим за Божието благо, което винаги е спасително и достойно за човеците.“

Благодарствен поздрав до Негово Светейшество патриарх Неофит и до викария му епископ Поликарп отправи архимандрит Исаак от името на духовенството и местните християни, с пожелание за крепко здраве, сили и много духовни радости - „да вижда плодовете от своите благодеяния и трудове“.

След светата Литургия бе извършено освещаването на нова паметна плоча в чест на погребания в притвора на храма Ловчански и Кюстендилски митрополит Иларион.

На градския площад в близост до храма епископ Поликарп отслужи и чинът по водоосвещение с благославяне на хлябовете „Панагия“ (в превод от гръцки: „Пресвята“). Традицията произхожда още от времето на светите апостоли, които след света Литургия се събирали на братска „вечер на любовта“, където са заделяли част от хляба в чест и памет на Божията Майка. „Всички единомислено след края на тази тържествена молитвена вечер са вземали част от този хляб за благословение от Божията Майка Пресвета Богородица, като са го въздигали и са благославяли Бога по молитвите на Св. Богородица, за да ги пази, да ги закриля и да им бъде опора“ – разясни владиката в поздравително слово на градския площад и поръси със светена вода събралото се множество местни християни, с пожелание за добруване, радост, спасение и вечен живот.


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page