top of page

Храмов празник в село РударциНа 1 май  Църквата тържествено почита паметта на св. пророк Йеремия. В Софийска епархия има два храма, посветени на светия пророк.

Единият се намира в София, на ул. „Просвета”, а другият с намира в с. Рударци, община Перник.

В чест на храмовия празник, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит бе отслужена Архиерейска св. Литургия в храма, посветен на пророка в с. Рударци.

Светата богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него взеха участие  архимандрит Евтимий, протойерей Йоан Куков, председател на храм „Св. Георги“ - Ротонда, енорийският свещеник Илия Христов, свещеник Йоан Йончев от храм „Св. Климент Охридски“ в София, свещеник  Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Храмовият празник бе уважен от кмета на село Рударци г-н Богдан Богданов и от десетки жители на селището, които постепенно прииждаха в храма.

В края на литургията еп. Поликарп приветства с благо слово всички дошли да отдадат почит на св. пророк Йеремия и припомни житието му, което говори, че той е живял 600 г. преди Христа и е един от онези, които е предсказал Христовото раждане на земята.

Негово житие ни учи на смирение, търпение и мъжество - каза в словото си владиката. Той не се страхуваше от никого, защото Бог го бе призовал още на 15 годишна възраст да Му служи като разобличава онези, които са се отклонили от правата вяра.... Нека днес се вдъхновяваме от тези три негови добродетели и да придобием мъдрост и покорност към Бога." - каза още владиката.

Той благодари на всички, които се трудят и подържат храма и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page