top of page

Храмов празник и дяконско ръкоположение в Горнолозенския храм "Св. Атанасий"



На 18 януари Православната Църква чества великия богослов и изповедник на православието свети Атанасий, Архиепископ Александрийски, защитник на Христовото учение от арианската и несторианската ереси. В този ден Горнолозенският храм "Св. Атанасий" празнува своя храмов празник.

С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит празнична света Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха: ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, иконом Константин Вълчев, предстоятел на столичния храм" Св. Дух", свещеник Георги Марков, предстоятел на храма, свещеник Борислав Борисов, свещеник Цветан Чиков, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Утринните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци под ръководството на Светослав Цеков и с участието на йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“, а литургийните от храмов хор, ръководен от Янко Янков. На празничното богослужение присъстваха кметът на район "Панчарево" Николай Гюров и кметски представители, монахини от местните манастири, енориаши и гости от София.

По време на богослужението за дяконско служение бе ръкоположен иподякон Ивайло Борисов от София. Новият дякон е роден през 1980 година. Основно и средно образование завършва в София. Обучава се в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", която завършва през 2002 година. Продължава обучението си в Богословския факултет на Софийския университет и през 2007 година се дипломира със степен "бакалавър". През 2012 година специализира в Богословския факултет и завършва магистърска програма "Литургия и музика". След семинарското си образование той е клиросен певец в няколко софийски храмове като основно пее в столичния храм "Св. Дух".

В края на богослужбата викарият на Софийския митрополит припомни основни моменти от дивния живот на светия отец Атанасий Велики – неговите монашески подвизи, изповедничество и участие на Сердикийския събор в днешната българска столица. Той говори за св. Атанасий Александрийски като учител и стълб на православната вяра, избран още от майчина утроба за Христов съработник.

Владиката отправи благопожелания на новия дякон на Българската православна църква, поздрави духовенството, църковните певци и всички присъстващи с храмовия празник като им пожела да имат: "силна вяра и постоянство в духовния живот, мъжество и търпение в отстояване Христовата истина и любов, каквато имал свети Атанасий".

Епископът поздрави, духовенството, църковното настоятелство и всички, които се грижат за този велелепен дом Божий, и им преподаде отеческия благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит. В отговор отец Георги благодари на владиката и на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за благословението му да бъде уважен храмовия празник с архиерейска богослужба.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page