top of page

Храмов празник на ПКСХП "Св. Александър Невски"



На 30 август Българската православна църква отбелязва празника Пренасяне мощите на св. Александър Невски, а Храм-паметникът "Св. Александър Невски" чества своя летен храмов празник.

Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала, възглави празничната св. Литургия в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с двамата епископи съслужиха: архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", архим. Васиан Змеев, предстоятел на Храм-подворие на РПЦ-МП "Св. Николай Мирликийски", архим. Евтимий, ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския Патриарх и предстоятел на румънския храм „Св. Троица“, ик. Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, храмовото духовенство, дякони водени от протодякон Иван Петков.

По време на причастния канон ставр. ик. Костадин Гаврилов прочете проповед по повод празника, в която каза: "Ако си припомним, че светия благоверен княз побеждавал своите врагове повече с вярата и молитвата, отколкото с войнството, подготвял се за победата с молитва, пост и причастие със Св. Тайни. Ако си спомним още, че макар да има възможност и множество поводи, бидейки на княжеския престол, да угажда на себе си, св. Благоверен княз предпочитал да бъде баща за гражданите на своето отечество, да милее за бедните, вдовиците и сираците... Той бил непримирим борец за чистотата на православната вяра. В неговия живот вярата била непоклатима основа на живота му. Подражавайки му и ние ще можем да съградим здрав дом на своето благополучие, ако започнем неговото въздигане с камъка на вярата Христова, с изправление на своя живот според нравствените заповеди на евангелието. Почитайки неговата памет, можем да подражаваме на неговата молитва и мъжество".

В края на богослужението епископ Герасим благодари на всички православни християни, които до момента са се включили в набирането на средства за ремонта и възстановяването на Патриаршеската катедрала. Изпято бе и многолетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод на БПЦ-БП и всички празнуващи днес.


Текст и снимки: Ангел Карадаков


bottom of page