top of page

Храмов празник с архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. ап. и ев. Йоан Богослов“На 8 май Православната Църква чества паметта на светия апостол и евангелист Йоан Богослов – още от стари времена на този ден се възпоменават благодатните чудеса, които ставали на неговия гроб.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужена архиерейска св. Литургия за храмовия празник на храм „Св. ап. и ев. Йоан Богослов“ в гр. София, кв. "Левски Г".

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Антоний Алексиев, предстоятел на столичния храм "Св. вмчк Димитър Солунски", иконом Симеон Иванов, предстоятел на храм „Св. Богородица – Живоприемни източник“, свещеник Георги Черганов, предстоятел на празнуващия храм с храмовото духовенство в лицето на свещеник Лука Китин, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дяконите Петър Славов, Борис Борисов и Цветан Чиков.

За молитвеното настроение на множеството християни, събрали се на храмовия празник, допринесоха и храмовите певци с изпълнението на църковните песнопения.

По време на службата Божият раб Андрей бе постриган за четец и певец на Българската православна църква.

С тържествено слово епископ Поликарп поздрави с храмовия празник и благослови духовенството, певците и църковното изпълнение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Владиката разказа пространно за живота и апостолското дело на св. Йоан Богослов, като пожела на християните осъзнавайки неговата всепреданост към Бога и към истината: „да му подражаваме и да бъдем Христови, защото няма по-голяма сила от това да познаваш истината и да се жертваш за нея.

В отговор свещеник Георги Черганов от името на духовенството, настоятелството и енорията на храма изрази голямата си благодарност за архиерейската богослужба и сподели интересни моменти от живота на св. Йоан. Предстоятелят подари икона с образа на Божията Майка и св. Йоан Богослов на епископ Поликарп, като обърна внимание, че неговият покровител св. Поликарп Смирненски е бил от любимите ученици на светия апостол.


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page