top of page

Храмов празник с архиерейска св. Литургия в с. Лозен

Актуализирано: 19.01.2021 г.



На 18 януари Православната Църква чества великия свети Атанасий, патриарх Александрийски, защитник на Христовото учение от арианската и несторианската ереси.

Храмов празник днес тържествено отбеляза една от най-благолепните църкви, разположени на територията на софийското село Лозен. В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит бе отслужена Архиерейска св. Литургия в храм "Св. Атанасий Велики". Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, йеромонах Игнатий, ефимерий на манастир „Възнесение Господне“ в с. Лозен, протойерей Константин Стойчев, предстоятел на храм „Св. Петка“ в гр. Брезник, свещеник Георги Марков, предстоятел на тържествуващия храм, свещеник Михаил Калинчев, предстоятел на храм „Св. вмчк Георги“ в с. Долни Лозен, свещеник Георги Иванов, предстоятел на храм "Св. вмчк Георги" в с. Кокаляне, митрополитският протодякон Иван Петков, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, както и дякон Гавриил Николов.

На празничното богослужение присъстваше множество богомолен народ, към който се присъединиха столичният кмет Йорданка Фандъкова, г-н Красимир Велчев, председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, към 44-то Народното събрание на Р България, г-н Николай Гюров, кмет на район Панчарево, кметът на с. Лозен - Георги Младенов и др. общински и кметски служители.

В чест на св. Атанасий Велики бе подготвено празнично коливо, което епископ Поликарп освети в края на богослужбата.

Викарният епископ поздрави гостите и многобройните вярващи с празника на св. Атанасий и припомни основни моменти от живота му. Той подчерта неговото участие на Сердикийския събор в днешната българска столица, поощри вярващите да му подражават, най-вече в мъжеството и непоколебимостта му да служат с дух и истина на Бога.

Епископ Поликарп поздрави духовенството и присъстващите благочестиви християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и духовни сили, както и достойно житие и битие за спасение и вечен живот.

Поздрав към епископа и гостите отправи предстоятелят отец Георги, който в този ден преди една година бе въдворен в Лозенската енория. Той благодари чрез Негово Преосвещенство на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за гласуваното му доверие и отправи благопожелания към епархийското ръководство.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев и Весела Игнатова


bottom of page