top of page

Храмов празник с архиерейска св. Литургия в чест на светите мъченици Кирик и Юлита в гр. БанкяНа 15 юли Църквата отбелязва паметта на двамата мъченици – св. Кирик и майка му св. Юлита, отдали живота си за Христовата вяра в началото на IV в., при управлението на римския император Диоклетиан.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Св. св. Кирик и Юлита“ в гр. Банкя.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, иконом Васил Топузлиев, председател на празнуващия храм, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“, протойерей Йоан Попиванов, председател на храм „Св. Троица“ в кв. Гео Милев, протойерей Петър Петров, председател на храм „Св. прор. Йеремия“, протойерей Петър Василев от храмовото духовенство на храм „Св. св. Кирик и Юлита“, протойерей Костадин Тренев, свещеник Георги Читалов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За църковните песнопения на богослужбата се погрижиха енорийският свещеник ставрофорен иконом Милко Топузлиев, клиросният певец Грисен Чакъри, както и храмовите певци на „Св. св. Кирик и Юлита“.

Множество местни християни и гости се бяха събрали за празничната св. Литургия на единствения храм в Софийска епархия, посветен на двамата мъченици. Между присъстващите на съвместната молитва бяха г-жа Александра Александрова, зам. кмет на гр. Банкя, както и г-жа Анна Стойкова, общински съветник от гр. Банкя в Столичен общински съвет.

В своето празнично слово епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като припомни мъченическия подвиг на двамата светци и пожела на християните „чрез бодрия спомен за светите Кирик и Юлита да се утвърдим в духовния живот и да се стремим да им подражаваме във вярата, надеждата и любовта, в духовното мъжество и в истинското изповядване и свидетелстване на Христовата вяра и Евангелие“.

След края на светата Литургия бе отслужен и традиционният празничен водосвет пред храма, за здраве и благословение.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page