top of page

Храмов празник с архиерейска служба за св. Харалампий в с. БогданлияНа 10 февруари Православната Църква почита паметта на свети свещеномъченик Харалампий Чудотворец, пострадал за Господа в края на III век на 113 годишна възраст.

По случай празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска света Литургия в храм „Св. Харалампий“ в елинпелинското село Богданлия и по този начин достойно бе отбелязан храмовия празник на църквата.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Иван Дамбов, предстоятел на празнуващия храм, иконом Серафим Янев, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Горна Малина, протойерей Иван Плещов, предстоятел на храм „Св. Николай“ в гр. Елин Пелин, свещеник Цветан Велинов и дякон Спас Рангелов.

Старинният храм бе огласен от църковните песнопения на ехпархийски свещеници, дякони и певци под ръководството на дякон Петър Славов.

На празничното богослужение присъстваха и кметът на Община Елин Пелин доц. д-р Ивайло Симеонов, редовен посетител на архиерейските богослужения в региона, кметът на с. Богданлия, десетки местни жители и гости на селото.

По случай празника от Софийска света митрополия бе донесена за поклонение частица от мощите на св. Харалампий, а по време на светата Литургия около раката с мощите по традиция бе извършено и освещаване на мед. Преданието гласи, че по време на нечовешките мъчения, от тялото на достолепния светец и в последствие от честните му мощи започнал да изтича мед – за свидетелство и благословение на вярващите християни, поради което и светецът бива възприеман за покровител на пчеларите.

В края на богослужението викарият на Софийския митрополит отправи благослов и поздравления за празника на духовенството, певците, изпълнението на храма и неговите благодетели от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като припомни житието на светеца-чудотворец, призова да му подражаваме в радостта, постоянството и Христовия мир.

Епископ Поликарп подари нагръден кръст от името на Софийския митрополит на предстоятеля иконом Иван Дамбов, като му пожела здраве, вдъхновение, духовно издигане и да достигне възрастта на св. Харалампий.

Предстоятелят на храма „Св. Харалампий“ иконом Иван Дамбов отправи сърдечна благодарност за оказаната чест и съвместно богослужение, като приветства викария на Софийския митрополит с „добре дошли у дома си“ – в храма Господен. „В светия храм ние разкриваме своята душа и съвест – сподели отец Иван в своето празнично слово – Силата на един народ е в неговия морал, а морал без религия е немислим. Каквото е училището за просветата и образованието, такова е и значението на светия храм за религиозно-нравственото издигане на един народ.“

По традиция освен богатата почерпка от гостоприемните местни жители, на участниците в неделното богослужение бе раздаден и благословеният мед, за здраве и духовно благополучие.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page