top of page

Храмов празник с дяконско ръкоположение в столичния храм „Св. прор. Илия“, кв. Княжево



На 20 юли Църквата почита старозаветния св. пророк Илия, живял през IX в. преди Христа и взет жив в небесните селения.

В чест на светеца, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия за храмовия празник на столичния храм „Св. прор. Илия“ в кв. Княжево.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Васиан, представител на Московския и на цяла Русия патриарх в България, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Христо Пудин, предстоятел на храм „Св. Наум Охридски“ в кв. Дружба, ставрофорен иконом Васил Иванов, предстоятел на храм „Св. вмчк Панталеймон“ в кв. Бояна, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Иван Иванов, протойерей Костадин Тренев, свещеник Димитър Тухчиев, предстоятел на храм „Св. Панталеймон“ в кв. Княжево, свещеник Георги Читалов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросни певци от храма изпълниха песнопенията за утринната служба, а смесеният храмов хор украси със сладкопение светата Литургия.

Празнуващият храм бе преизпълнен с християни от енорията и от цяла София, събрани за да почетат светия пророк и да участват с молитвата си в архиерейската богослужба.

В тържествения ден бе извършено пострижение на Божия раб Александър за четец и певец на Българската православна църква.

По време на светата Литургия благоговейният мъж Ганчо Николов, чийто духовен изповедник е ставрофорен иконом Христо Пудин, бе ръкоположен за дякон. На новия Божий служител бе дадено духовното име „Гавриил“, а епископ Поликарп му пожела достойно дяконство и възрастване в духовния път с грижа за душите на християните.

Дякон Гавриил (Ганчо) Колев Николов е родом от с. Болярино, Пловдивско, и след три дни навършва своята 33-та година. Завършил е Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий", а в последствие следва бакалавър и магистър в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Служи като клиросен певец 7 г. в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" до Женския пазар, както и 10 г. в храм "Св. Наум Охридски" в кв. Дружба. Дякон Гавриил е щастливо женен и има едно дете.

Викарият на Софийския митрополит поздрави за храмовия празник духовенството, певците и всички присъстващи, поднасяйки им благослов от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Владиката припомни пространно за дивния живот на св. пророк Илия и за чудното му напускане на земния свят, като пожела на християните: „Бог на всички да дарува потребното за спасение и вечен живот, да ви насърчи в добродетелен живот и да ви изгради като православна крепост на Бога – която пази истинската православна вяра, която живее православната вяра и я преподава на идните поколения“.

Предстоятелят на празнуващия храм протойерей Дилян Цветков изрази благодарност от името на всички духовници и присъстващи към Негово Светейшество патриарх Неофит и викария му епископ Поликарп за тържествената богослужба.

По случай храмовия празник бе осветено благоукрасено коливо, раздадено на християните за здраве и благословение.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page