top of page

Храм-паметникът “Св. Троица” в село Гюешево стана на 90 години



На 3 август се навършват 90 г. от освещаването на храм-паметник “Св. Троица”, който се намира в пограничното село Гюешево, Кюстендилска духовна околия. По този повод с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена Архиерейска св. Литургия в тържествуващия храм  и бе почетена паметта на загиналите в Междусъюзническата и Първата световна война.

През войните в началото на ХХ в. загиват много български войници и офицери. За да се увековечи тяхната памет и да се съхранят костите им е изграден именно този храм-паметник, който се явява втори по рода си.

Църквата-костница, строена в продължение на пет години се състои от две части- храм, в който има св. Престол и може да се отслужва литургия и крипта, под олтара, където е изградена костница. В нея са положени костите на 18 офицери и 1491 войници, паднали за българското обединение.

Храмът-паметник е осветен на 3 август 1930 г. от Софийския митрополит Стефан, в присъствието на военния министър генерал-майор Никола Бакърджиев, местната власт, представители на Св. Синод и много гости и поклонници, прекланящи се пред подвига на доблестните мъже, отдали живота си в името на Родината.

Архиерейската литургия бе възглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който съслужи с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, протойерей Иван Янчовичин, енорийския свещеник Тодор Точев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски духовници, ръководени от свещеник Петър Славов.

Празничното богослужение бе уважено от Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политики по военно-патриотичното възпитание“ в Министерството на отбраната,Татяна Георгиева, кмет на село Гюешево  и десетки родолюбиви жители.

По време на литургията еп. Поликарп произнесе заупокойна молитва за всички загинали по българските бойни полета и за жертвите на територията на с. Гюешево.

В края на богослужбата владиката се обърна към присъстващите с пастирско слово, в което говори за  90-годишнината на храма.

"Той беше построен, за да удовлетвори духовните нужди на местното население, но също така да бъде достойно място за упокоение и на онези достойни българи, които дадоха живота си за нашата вяра и родина.Нашият народ почита своите герои и се стреми да запази спомен за тяхната саможертва. С този храм се отдава почит на тяхната саможертва, а костницата е героично украсена с костите на храбрите български войни. Ние днес благодарихме на Бога за нашите предци, които съзидаха това място, в свидетелство на българския героичен дух и се помолихме за упокоение на душите им. Благодарихме затова, че са запазили родовата ни памет, а ние имаме дълг да помним и пазим това, което са ни завещали." - каза в словото си владиката.

След тържественото богослужение, духовенството и богомолният народ слезе в криптата на храма, и там край костите на загиналите за свободата ни офицери и войници бе отслужен трисагий за упокоение на душите им.

Със сведени глави църковното изпълнение се помоли отново пред Бога да прости всичките им волни и неволни прегрешения и ги въздигне в Своето царство, „където няма нито болка, ни печал, нито въздишка, а живот безкраен“.  

+++

В непосредствена близост до българо-македонската граница, на самото трасе на бъдещата жп линия София-Скопие е изграден храм-паметникът „Св. Троица”. Построен е в памет на загиналите български офицери и войници в Междусъюзническата и Първата световна война (1915 – 1918) в боевете, водени в покрайнините на село Гюешево.  През 1925 г. в Гюешево се учредява инициативен комитет от 17 души, ръководени от командира на граничната застава Владимир Йорданов той избира северозападния край за място на построяването му. Стоимен Ангелов-Белия дарява мястото и 100 000 лева за нейното построяване. Проектът за изграждането е дело на архитект Георги Иванов.

Полагането на основния камък започва на 2 август 1925 г., а строежът продължава 5 години.  Строителството се ръководи от архитект Рудолф Фишер. Църквата-костница се състои от две части, горна и долна. На горната има два етажа. По стените на църквата са изписани сцени свързани с военните светци Св. Димитър Солунски, Св. Георги, Св. Тодор Стратилат, Св. Архангел Михаил и др. В изписването на църквата участват художниците Димитър Гюдженов, Дечко Миндов, проф. Никола Кожухаров, проф. Георги Христов.

Дърворезбата на иконостаса е изработена от Радомир Мандов, Владимир Наумов и скулптура Стефан Стоянов. В храма има плоча с надпис „Построен при Царуването на Негово Величество Борис III – Цар на българите“.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page