top of page

Четвърта статия на Богородичния акатист в столичния храм „Св. Седмочисленици“



На 9 април, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния храм „Св. Седмочисленици“ бе изпълнена съборно четвъртата статия от Акатиста на Пресвета Богородица.

Малкото повечерие бе отслужено от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, който прочете и четвъртата статия от Богородичния акатист.

Молитвено участие на службата взеха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, както и храмовото духовенство воглаве с предстоятеля ставрофорен иконом Николай Коцев.

За молитвеното настроение на мнозината християни, събрали се в столичния храм, се погрижиха ръководените от ставрофорен иконом Кирил Попов софийски свещеници и църковни певци, като изпълниха църковните песнопения за възхвала на Божията Майка.

В края на Акатиста отец Ангел отправи слово към всички присъстващи, в което сподели:

Чрез Божията Майка човекът отново намира единството с Бога. Църквата тържествува с образа и личността на Св. Богородица! Божията Майка става истинска Майка на целия християнски род и чрез цялата неестественост на Нейното земно съществуване можем ясно да изкажем, че Майката Църква и Майката Божия раждат новия живот – живота с Бога… Майчинството на Св. Богородица се явява истинската гаранция за пренасянето на човешкото греховно творение пред престола на нашия Бог. Затова ѝ се молим – всичкото си упование на Тебе възлагам, Майко Божия, запази ме под твоя покров!

След повечерието епископ Поликарп благослови събралите се християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като поздрави и предстоятеля на храма ставрофорен иконом Николай Коцев за неговия 77-ми рожден ден на 10 април, пожелавайки му дълголетен и изпълнен с всяко духовно благо живот. С тържествено многолетствие всички присъстващи се включиха в поздравлението на владиката, за да почетат достойния и дългогодишен столичен свещенослужител.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page