top of page

100-ят рожден ден на монахиня Херувима бе отбелязан в Самоковския манастир „Покров Богородичен"

Актуализирано: 7.05.2020 г.



На 6 май 2020 г. монахиня Херувима от Самоковския манастир „Покров Богородичен“, която населява светата обител от петгодишна възраст, навърши 100 години.

В чест на нейния празник, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършен благодарствен молебен в килията на преподобната монахиня.

Молебенът възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков, ефимерий на манастира, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Петър Славов.

От името на Негово Светейшество патриарх Неофит викарият на Софийския митрополит отправи поздравителен адрес и топли думи към столетницата, като ѝ подари нагръден кръст и икона на Божията Майка. „Вашият живот е отдаден всецяло на Нашия Господ Иисус Христос и на Неговата Пречиста Майка Пресвета Богородица. Живот, който е ярко изобразяване на вяра, препълнен от любов към Бога, пример за подражание и надежда, за достигане на желаното Небесно Царство“ – гласеше поздравителният адрес, с пожелания за крепко здраве, душевен мир, несекваща радост и непрестанна Божия помощ в изпълнение на монашеските обети.

Иконом Михаил Колев, кметът на община Самоков и редица духовници също отправиха поздравления като връчиха букети и дарове на монахиня Херувима, която благодари на тях и на Бога за грижата.

В чест на 100-годишния рожден ден на сестра Херувима, манастирското ръководство бе подготвило богат обяд, на който бяха огласени многолетствия за столетницата, с пожелание за здраве, сили от Бога и търпение.

Празникът на Нейно Преподобие монахиня Херувима бе украсен със седеметажна торта.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page