top of page

143 години от Освобождението на София



Столицата днес отбелязва 143-та годишнина от своето Освобождение. Градът е освободен от османско иго на 4 януари 1878 г. от руски военни части под командването на ген. Йосиф Гурко. На днешния ден преди 143 години в храм „Света Неделя”, в присъствието на самия генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и молебен за освобождаването на града. И тази година в празничния ден голямо множество столично духовенство, представители на светската власт и граждани се събраха за традиционния молебен в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя”. Молитвеното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с викария в последованието взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Николай Георгиев, председател на митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“, свещеници от храмовото духовенство и петима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

На молебена присъстваха: г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на гр. София, г-н Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община, г-н Громов - директор на Дома на Москва, общински съветници, представители на Сдружение приятели на Русия „Александър Невски”, Фондация и Софийското дружество „Традиция” и др. В края на последованието еп. Поликарп прочете от името Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит приветствие към всички софиянци по случай деня на Освобождението на София. В него се казва:

Днес, сто четиридесет и три години след онези мразовити дни, когато се е водила епичната битка за София, ние, благодарните потомци на славното българско опълчение, с признателност свеждаме глави пред подвига на всички герои на българската свобода. Наш дълг е свято да пазим тази свобода, като стоим твърдо в заветите на предците. Всеки изгубен през онези далечни дни човешки живот ни задължава да браним свободата си със съзнание за нейната висока цена и с постоянна готовност да я отстояваме винаги, когато под една или друга форма тя бъде изложена на опасност.

Вечна и блажена да бъде паметта на всички допринесли за българската свобода!

Божият мир и Неговото благоволение и милост да бъдат винаги над православния ни народ и скъпото ни Отечество!

Честит и благословен празник!"

Поради епидемиологичната обстановка след молебена в храма не се състоя традиционното литийно шествие до паметниците в центъра на града, свързани с празника.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page