top of page

147 години от обесването на йеродякон Игнатий - Васил ЛевскиДуховници, дипломати, държавници, представители на местната власт и множество граждани застанаха тази вечер в столичния храм „Света София – Премъдрост Божия” със сведени глави и запалени свещи, за да се помолят заедно за упокоение душата на един от най-обичаните синове на България - йеродякон Игнатий (Васил Левски).

На 19 февруари се навършват 147 години от обесването на най-обичания наш национален герой.

Панихидата по повод годишнината, в старинния столичен храм бе отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставроф. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, множество свещеници от столични храмове, софийски свещенослужители и седем дякони, ръководени от протодякон Иван Петков.

Молитвено участие в панихидата взе Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Българския Неофит, както и Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод на БПЦ-БП.

Редом с портрета на приснопаметния йеродякон Игнатий бе поставена и реликвата, която се съхранява в този древен храм - кичур от косите на Дякона. Вероятно от същата коса, която той поверява на майка си да я пази, със заръката: да се опее и погребе, ако чуят, че е загинал, защото се бои, че ще остане неопят и непогребан.

Присъстващите да сведем глава пред подвига на патриота, революционера, православния духовник, изпълнил на дело Христовите заповеди и отдал живота си за своите ближни.

В края на панихидата еп. Поликарп се обърна с възпоменателно слово към изпълнилите храма богомолци. В него той отбеляза, че църковен, православен, морален дълг ни призовава да се съберем в този старинен храм и да отдадем молитвена почит на Апостола, който закърмен с евангелските добродетели до сетния си час осъществява на дело тези добродетели, полагайки душата си за своите ближни и с това става достоен пример за подражание на поколения българи.

След панихидата, духовенството и гражданство се отправиха в литийно шествие към паметника на Васил Левски. Към тях се присъединиха президентът на Република България, вицепрезидентът Илияна Йотова, министри, посланици, държавни служители и др. официални лица.

На паметника, издигнат на лобното място на йеродякон Игнатий (Васил Левски), слова в негова памет произнесоха кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на Република България Румен Радев и писателката Здравка Евтимова.

Обсипан с цветя и венци, паметникът на патриота, революционера, православния духовник, отдал живота си за своите ближни показа по категоричен начин, че българският народ почита своите герои и има нужда от своите родолюбиви водачи.

Бог да прости йеродякон Игнатий и да упокои душата му там, където почиват душите на праведниците!


Източник: https://mitropolia-sofia.org


Снимки: Александър Ангелов


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page