top of page

С офикия „протойерей“ бе удостоен предстоятелят на храм „Св. Димитър“ в гр. Годеч



На 23 май, Неделя на разслабения, в годечкия храм „Св. Димитър“ бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит литургията в гр. Годеч бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Евтимий, йеромонах Йероним, игумен на Годечкия манастир „Св. Дух“, свещеник Тодор Тошев, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Илиян Кирилов.

За църковните песнопения на богослужбата се погрижи г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия.

По време на светата Литургия бе отличен за протойерей предстоятеля на храма свещеник Тодор Тошев, който вече 45 години изпълнява достойно своето служение. Епископ Поликарп го поздрави за офикията и му пожела все така благодатна да бъде службата му на духовната нива.

Владиката преподаде благослов от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит към духовенството, певеца и храмовото изпълнение, и тълкувайки днешното евангелско четиво за изцерението на разслабения, се обърна към събралите се християни с думите: „Да бъдем изпълнени с вяра към Господа Иисуса Христа и да знаем, че Той е Богочовекът Иисус, който дарява на всеки един изцерение – не само телесно, но и душевно, духовно, като ни прави да бъдем достойни Негови чеда, достойни Негови последователи и достойни наследници на Царството небесно“.

Отец Тодор изрази своята признателност за духовното отличие и радостта от съвместната архиерейска служба от името на всички присъстващи, като връчи цветя на епископ Поликарп и чрез него благодари на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page