top of page

Днес отбелязваме девет години от избора и интронизацията на Българския патриарх Неофит



На 24 февруари, когато Църквата отбелязва Първото и Второто намиране честната глава на св. Йоан Кръстител, Българската православна църква отбелязва девет години от избора и интронизацията на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит.

На този ден в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена съборна архиерейска света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

Заедно с него съслужиха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Негово Преосвещенство Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх у нас, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия у нас, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Мелетий от Софийската духовна семинария, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, храмовото духовенство и десетки предстоятели на столични храмове и десет дякона, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков, сред които бяха йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от мъжкия храмов хор, ръководен от проф. протопсалт Мирослав Попсавов и дирижиран от д-р Стоян Малинов.

След литургията, в центъра на храма, многобройното духовенство отслужи молебен за здраве и благоденствие на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В края на богослужбата митрополит Антоний поздрави с днешния тържествен ден църковното изпълнение като припомни историческата значимост на този ден за Българската православна църква, а именно навършването на девет години от избора и интронизацията на патриарх Неофит - първойерархът и ангелът на Българската православна църква.

"Можем само да възкликнем с думите на св. ап. Павел, който казва, че именно такъв първосвещеник ни трябваше: незлоблив, кротък, отдалечен от човеци-грешници и възвестен до небесата. На днешния ден, цялата българска църква отправя своите сърдечни молитви към Бога на милостта да благослови с благоденствие, с мирно житие първойерарха на родната ни църква, да наспори делата му, и като му дарува крепко здраве, бодрост на духа, да ръководи кораба на Българската църква както до сега - със смирение, с кротост, далеч от суетата на ежедневието, но в молитва и непоколебима вяра в Бога, с такава с каквато е закърмен от Бога и своите родители." - каза митрополитът и като преподаде вседушевно благословението и отеческата любов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийския митрополит Неофит призова:

"Да се помолим Бог да го укрепи и дълги годни да се радваме на неговото първосветителско служение! За много и благословени години!"


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page