top of page

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът на Св. Богородица – Живоприемни източник в столичн



На Светли петък, тази година 7 май, Църквата чества чудото на Света Богородица през V в., наречено Живоприемни източник. Тогава край стените на Цариград, до един извор Божията Майка се явява на Лъв Макела (родом от провинция Дакия Аврелиана със столица Сердика – дн. Северна и Централна Западна България), като му предвъзсвестява че ще бъде поставен на императорския престол и го наставлява да напои и изцери слепец с водата от извора. След изпълнение на предреченото, провъзгласеният за император Лъв I Тракиец съгражда на мястото на извора храм „Живоприемни източник“, в чест на чудното явяване на Св. Богородица. Черпейки вода от извора и покланяйки се в храма с молитва към Божията Майка, мнозина и занапред получават изцерение.

В чест на чудното събитие, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Богородица – Живоприемни източник“, кв. „Подуяне“. Този храм е построен 50 г. след освещаването на възстановения храм „Живоприемни източник“ в Константинопол, на деня Светли петък.

Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Симеон Иванов, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм „Св. Димитър“ в кв. „Хаджи Димитър“, протойерей Костадин Тренев, свещеник Петър Симеонов от духовенството на празнуващия храм, свещеник Павел Димитров, предстоятел на храм „Св. Георги“ в с. Бистрица, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За църковните песнопения на празника се погрижи храмовият смесен хор, а голямо множество християни съучастваха молитвено по време на светата богослужба, изпълвайки празнуващия храм.

След свещеническото причастяване епископ Поликарп с пространно слово припомни историята на днешния празник и насърчи християните: „Всеки един от нас е призван, получил от Бога помощ и просвещение, да бъде проповедник, да бъде назидател по Бога в доброто и полезното, да бъде светлина за света и жива вода, от която всеки да черпи“.



В края на службата владиката благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение за днешния празник и благослови всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Предстоятелят на храма отец Симеон изказа благодарност за архиерейската богослужба от името на духовенството, църковното настоятелство и енорията към Светейшия Български патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп, като поднесе цветя на владиката, а малкият Иванчо рецитира стихотворение за Възкресение Христово.

След светата Литургия свещеник Петър Симеонов и свещеник Павел Димитров отслужиха традиционния за храмовия празник водосвет, за здраве и благословение на всички присъстващи.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page