top of page

Архиерейска св. Литургия и две ръкоположения в митрополитската катедрала "Св. вмчца Неделя"


В първата събота на Великия пост св. Църква е определила да се чества паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. Той е един сред най-почитаните от българите светци войни, а денят се нарича Тодорова събота. През цялата седмица стотици софиянци усърдно се молеха, участвайки на съборните богослужения, отслужени според програмата на Софийската св. митрополия в различни столични храмове, като духовно и телесно се подготвяха за днешния ден, когато пристъпиха към св. Тайни.

На 12 март, в столичната митрополитска катедрала „Св. вмчца Неделя” по традиция бе отслужена ранна св. Литургия, а по-късно на централния св. Престол бе отслужена и архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Петър Славов от храмовото духовенство, както и десет дякона, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков, сред които йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха молитвено и тържествено изпълнени от мъжкия катедрален хор, дирижиран от протопсалт Георги Миков. По време на литургията бяха ръкоположени нови дякон и свещеник на Софийска епархия. За свещеническо служение бе ръкоположен дякон Валери Петров Делчев от София.

Новоръкоположеният свещеник е роден през 1962 година в София. Има средно специално образавание, придобито в Техникума "Вилхем Пик" в София. През 1997 година постъпва като студент в Богословския факултет на Софийския университет и успешно се дипломира като "бакалавър" през 2002 година. Една година по-късно получава и магистърска степен по богословие. През годините е бил клиросен певец в храмовете "Св. Георги", кв. "Дървеница", в с. Железница и Дървенишкия манастир "Св. пророк Илия". Ръкоположен е за дякон на 1 август, 2021 година.

За дяконско служение бе ръкоположен иподякон Георги Михайлов Иванов. Той е роден през 1989 година в гр. София. Основно и средно образование завършва в столицата. През 2014 година е приет за студент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и се дипломира като " бакалавър" през 2019 година. Продължава образователния си ценз в магистърски курс в Богословския факултет.


Преди да възложи върху тях ръце епископ Поликарп ги представи на църковното събрание и пожела: „Бог да ги укрепи, да ги благослови и да им дарува достойно, благодатно и спасително служение. Да бъдат в полза на своето служение, на света Църква и на верния народ, който виждайки техните неуморни трудове, тяхното постоянство в сеенето на Словото Божие в сърцата на човеците, да възрастват, да се радват и духовно да се утешават! Бог да ги укрепи им дарува своята Божествена благодат“.

В края на литургията изпълнилият храма богомолен народ с вяра и благоговение пристъпи да се причасти със Светите Тайни. Тържественото богослужение завърши с кратко слово на софийския викарий, който каза:

"Отслужихме първата света Златоустова литургия за Великия и спасителен пост, в съботата, наречена Тодорова. Нека по молитвите на св. великомъченик Теодор Тирон, Бог да ни благославя, да ни помага и да ни вдъхновява да вървим достойно по предстоящото поприще на Великия пост, и да се удостоим с чисти сърца, с отворени обятия да посрещнем празника на празниците – Възкресение Христово! Честит и благословен празник“ – благопожела още епикопът и преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Бехнам Сетайеш


ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ
header.png

© 2019 - 2024 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.

bottom of page