top of page

С тържествен водосвет бе дадено началото на Църногорския събор „В сърцето на Граово“

Актуализирано: 4.07.2021 г.



За трети път край Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“ при брезнишкото село Гигинци, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе дадено началото на народен фолклорен събор „В сърцето на Граово“, който се провежда в близост до светата обител от 3 до 4 юли.

Преди началото на събора в манастирската трапезария се проведе колоквиум, на който присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Никанор, игумен на Църногорската света обител, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, зам.-министърът на Земеделието, храните и горите, областният управител на Перник, зам.-кметът на Перник, г-н Кръстев, г-н Ангел Младенов, кметове на населени места, духовници, кандидат народни представители, общественици, бизнесмени, културни дейци, медии и гости на манастира.

На срещата бе направена презентация за свършеното през петте години строително ремонтни дейности, както в Църногорската света обител, така и в околните населени места, част от област Перник. Бяха показани материали преди и след възстановяването на обители и храмове, както и бяха представени идеи за бъдещото поддържане и благодатен духовен живот на възкресените свети места – Билински манастир, Леворечки манастир, Пещерски манастир, Трънски манастир, Горноврабченски манастир….

Приветствие към всички присъстващи отправи Белоградчишкият епископ Поликарп, който поздрави организаторите на срещата и предаде благословението на Българския патриарх Неофит и неговата благодарност към всички, които се трудят неуморно за въздигането на православната вяра сред нашия народ, както и за опазването и затвърждаването на манастирите като основен духовен пристан на нашия народ, които ги учат на вяра, надежда и любов.

След срещата – колоквиум всички официални лица се отправиха извън портите на манастира – на манастирските ливади, където бе отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп празничен водосвет и бе дадено началото на Църногорския манастир.

Епископ Поликарп, след водоосвещението, поздрави присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела на всички, по молитвите на светите безсребреници Козма и Дамян да имат достойно пребиваване в манастира и неговите предели, както и да използват своя престой за духовно обогатяване и общение с Бога.

Поздрав към присъстващите поднесоха и официалните лица, които изразиха радостта си от това мероприятие и си пожелаха традицията да продължи и през вековете.

Организаторите са се постарали през тези два дни да представят православната вяра, духовност и добродетелност, както и културата, талантите, музиката, традициите, обичаите, занаятите и духа на Граово. На откритата сцена „Гласовете на Граово” ще участват обичаните граовски певци Сорина Богомилова, Валерия Момчилова, Боряна Василева, Димитър Лукарски, Ана-Мария, Лиляна Галевска, София Илиева, Антонио Симеонов, Ева и Ива Валентинови, Георги Гьолски, Ансамбъл “Граовска младост, оркестър “Средец” и “Ансамбъл Граово” и много други.

Тазгодишното издание на събора е със специалното участие на Ансамбъл “Филип Кутев” по повод 70 години от създаването му.

Съществена част от програмата на събора е участието на различни манастирски производи и ръкоделия, участието на “Обединени български животновъди”, които участват с подкрепата на Министерството на земеделието храните и горите. Традиционният български поминък на Граовския край – животновъдството, е представен в съвремието – стопаните на местни породи ще покажат своите постижения с най-добрите животни от своите стада. Местни майстори на млечни продукти показват най-доброто от богата гама на своето производство, а пчелари от региона предлагат био мед.

За гостите на събора бе приготвен и раздаден празничен курбан.

Гостите на манастира, по време на своя престой, могат да се включат в Работилница „Камбанен звън“ и да опитат сами как се бият манастирските камбани и клепала. Има ателиета, където всеки може да се научат на различни сръчности, нужни за направа на монашеските ръкоделия. На специален щанд се предлага православна литература.


Снимки: Адриан Скримов


bottom of page