top of page

Храмов празник с архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. вмчк Георги Победоносец“



На 6 май, Ден на храбростта и празник на българската армия, Църквата чества паметта на св. великомъченик Георги Победоносец, военнослужещ в римската войска и осъден на изтезания и смърт заради вярата си в Христа от император Диоклетиан ок. 305 г. в Никомидия.

В чест на празника, с благословението на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в столичния храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ бе отслужена тържествена архиерейска св. Литургия.

Богослужбата за храмовия празник възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Тома Шопов, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Симеон Минчев от храмовото духовенство, ставрофорен иконом Николай Коцев, предстоятел на храма „Св. Седмочисленици“, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм „Св. Димитър Солунски“ в кв. „Хаджи Димитър“, протойерей Радослав Вутов, протойерей Дамян Друмев и протойерей Васил Шопов също от духовенството на празнуващия храм, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За песнопенията на светата Литургия се погрижи храмовият смесен хор, а голямо множество християни бяха изпълнили столичния храм, за да споделят молитвата си към светия великомъченик и радостта от днешния празник.

С тържествено слово епископ Поликарп отправи поздравления и благослов към духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката поздрави и всички празнуващи своя имен или рожден ден и като припомни за храбрия мъченически подвиг на св. Георги, призова християните: „Нека и ние, събрани в храма на св. вмчк Георги, се зарадваме в нашия живот и в нашите дни. Живеещи в радостта на Възкресението, да пленим в сърцата си Христовия мир и радост, и живеейки чрез примера на св. вмчк Георги да възрастваме в силна, непоколебима, мъжествена вяра, да растем и се развиваме като храбри православни християни, изпълнени преди всичко с мъдрост, с любов един към друг, със стремеж да угодим Богу и да станем наследници на Неговото Небесно царство, за да бъдем заедно в радостта на светиите му и пред Неговия божествен престол“.



От своя страна и от името на духовенство и богомолен народ отец Тома отправи искрена благодарност за архиерейската служба и грижата на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп, като поднесе на владиката цветя с пожелание св. вмчк Героги Победоносец да го закриля и подкрепя, „за да вършим заедно богоугодни дела“.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page